Gestoofde prei met tomaten. Prei wordt niet vaak zo gegeten, maar verwerkt in gerechten. In dit gerecht speelt de lekkere zomerprei de hoofdrol.
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Nederlands
- 1 grote prei
- 20 gr roomboter
- 250 ml bouillon
- 4 trostomaatjes
- 1 el appelazijn
- 3 el olijfolie
- 1 tl Dijon mosterd
- ½ tl honing
- peper en zout
Verwarm de oven voor op 180˚C.
Snijd het donkergroene gedeelte van de prei (dit gebruik je niet) en snijd de prei dan in de lengte doormidden. Snijd dit in 2 of 3 gelijke stukken en spoel het goed schoon.
Laat de klont roomboter smelten in een bakpan op middelhoog vuur en leg de stukken prei met de snijkant naar beneden in de pan. Druk het iets aan en bak ze een paar minuten.
Voeg nu de bouillon toe en breng aan de kook. Zet nu de pan (of ovenschaal) in de oven en leg de tomaatjes ernaast in de oven.
Laat de prei en de tomaatjes garen in ongeveer 15 minuten tot de prei zacht geworden is en de tomaatjes geroosterd zijn.
Maak ondertussen de vinaigrette: snipper het sjalotje en meng dit samen met de overige ingrediënten in een kommetje. Breng op smaak met peper en zout.
Haal de prei en tomaatjes uit de oven, serveer het op een mooie schaal en giet er de vinaigrette over.