Ga terug
+ servings
Geroosterde spruitjes en zoete aardappel. Heerlijk bijgerecht van geroosterde spruitjes en zoete aardappel uit de oven, met cranberries en walnoten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gr spruitjes
  • 600 gr zoete aardappel
  • zout
  • olijfolie
  • 1 el rozemarijnzout*
  • 3 el honing
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 20 salieblaadjes
  • 50 gr walnoten
  • 40 gr gedroogde cranberries

Instructies
 

  • Maak de spruitjes schoon en snijd de grote exemplaren eventueel doormidden.
  • Schil de zoete aardappel en snijd dit in blokjes van 3 centimeter of zo groot als de spruiten.
  • Kook de spruitjes ongeveer 10 minuten en gezouten water en de blokjes zoete aardappel apart in 5 minuten. Giet ze dan af. Dit kan je eventueel een dag van tevoren doen.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een ovenplaat (of twee platen) met aluminiumfolie. Kwast dit in met een beetje olijfolie.
  • Doe de spruiten in een kom en meng het door een scheutje olijfolie en de rozemarijnzout.
  • Leg ze dan op de bakplaat.
  • Doe de zoete aardappelblokjes in de kom en meng ze door een scheutje olijfolie, honing en kaneelpoeder. Leg ze naast de spruitjes of op de andere ovenplaat.
  • Schuif de plaat in de hete oven en rooster dit in ongeveer een 30-40 minuten tot de groenten goudbruin en gaar zijn. Schep de groenten halverwege wel even om.
  • Giet wat olie over de salieblaadjes en leg ze de laatste 5 minuten op de spruitjes zodat de blaadjes krokant kunnen worden. En leg de walnoten op de zoete aardappelen.
  • Als de groenten gaar zijn, haal je ze uit de oven en serveer je ze op een mooie schaal. Verkruimel de walnoten en bestrooi het gerecht met de cranberries.