Geroosterde spruitjes en zoete aardappel. Heerlijk bijgerecht van geroosterde spruitjes en zoete aardappel uit de oven, met cranberries en walnoten.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 10 minuten min
Gang Bijgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Nederlands
- 750 gr spruitjes
- 600 gr zoete aardappel
- zout
- olijfolie
- 1 el rozemarijnzout*
- 3 el honing
- ½ tl kaneelpoeder
- 20 salieblaadjes
- 50 gr walnoten
- 40 gr gedroogde cranberries
Maak de spruitjes schoon en snijd de grote exemplaren eventueel doormidden.
Schil de zoete aardappel en snijd dit in blokjes van 3 centimeter of zo groot als de spruiten.
Kook de spruitjes ongeveer 10 minuten en gezouten water en de blokjes zoete aardappel apart in 5 minuten. Giet ze dan af. Dit kan je eventueel een dag van tevoren doen.
Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een ovenplaat (of twee platen) met aluminiumfolie. Kwast dit in met een beetje olijfolie.
Doe de spruiten in een kom en meng het door een scheutje olijfolie en de rozemarijnzout.
Leg ze dan op de bakplaat.
Doe de zoete aardappelblokjes in de kom en meng ze door een scheutje olijfolie, honing en kaneelpoeder. Leg ze naast de spruitjes of op de andere ovenplaat.
Schuif de plaat in de hete oven en rooster dit in ongeveer een 30-40 minuten tot de groenten goudbruin en gaar zijn. Schep de groenten halverwege wel even om.
Giet wat olie over de salieblaadjes en leg ze de laatste 5 minuten op de spruitjes zodat de blaadjes krokant kunnen worden. En leg de walnoten op de zoete aardappelen.
Als de groenten gaar zijn, haal je ze uit de oven en serveer je ze op een mooie schaal. Verkruimel de walnoten en bestrooi het gerecht met de cranberries.