Ga terug
+ servings
Gekonfijte zalm met escabeche van groente. Dit is een uitgebreid recept, maak het eens als je een bijzonder etentje wilt bereiden.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vis
Keuken Frans, Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 zalmfilets met huid
  • 4 el grof zeezout
  • ± 500 ml lichte olijfolie
  • 2 tl korianderzaadjes
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 citroen, alleen de schil ervan
  • 1 takje tijm
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 2 sinaasappelen, doormidden gesneden
  • 50 ml olijfolie
  • 1 kleine ui, in hele dunne ringen gesneden
  • 4 gekleurde wortelen, in schuine plakjes
  • 1 kleine venkel, in dunne plakken
  • ½ courgette, in halve maantjes gesneden
  • 4 radijsjes, doormidden gesneden
  • 1 steranijs
  • 1 tl korianderzaadjes
  • 2 el witte balsamico- of sherryazijn
  • zeezout en peper uit de molen
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 el zeewierpoeder
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • zeezout en peper, naar smaak

Instructies
 

  • Zalm: Snijd de zalmfilets mooi bij, zodat ze overal even dik zijn.
  • Strooi de helft van het zout in een schaal, leg hier de zalmfilets op en bestrooi ze met de rest van het zout. Laat dit ongeveer 4 uur in de koelkast staan.
  • Zet de oven aan op 65˚C.
  • Dep met keukenpapier het zout en vocht van de zalmfilets en leg ze in een platte ovenschaal.
  • Verwarm de olijfolie - met de rest van ingrediënten - in een pan tot 50˚C, gebruik hiervoor een keukenthermometer. Heb je geen thermometer check dan met je vinger, de olie hoeft alleen maar warm te zijn.
  • Giet de olie over de zalmfilets in de ovenschaal (de zalm moet helemaal onder de olie staan) en zet deze in de oven. Laat de zalm ongeveer 15-18 minuten garen in de oven.
  • Groente: Verhit een antibakpan op een hoog vuur en rooster hierin de gehalveerde sinaasappelen totdat het vruchtvlees geblakerd is. Pers ze dan uit boven een zeef in een schaaltje.
  • Verwarm de olijfolie in een pan op halfhoog vuur. Bak hierin de uiringen in 1 minuut.
  • Voeg dan de groenten, steranijs en korianderzaadjes toe en kook dit 3 minuten al roerend op laag vuur.
  • Voeg dan de sinaasappelsap en azijn toe en kook dit nog 2 minuten en laat dit in ongeveer 15-20 minuten verder garen, met het vuur uit.
  • Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten te mengen.
  • Haal de zalm voorzichtig uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier en leg ze in het midden van de borden.
  • Verdeel de groenten, uiringen en eventueel groene blaadjes over de borden en lepel wat saus op de borden.