Ga terug
+ servings
Friese kruidkoek. Voor deze Friese koek moet je wel geduld hebben, want de rijpingstijd is minimaal een paar dagen. Wel erg lekker!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Tussendoortje, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 350 gr roggemeel
  • 1 zakje (15 gr) bakpoeder
  • 1 el koekkruiden
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • 250 gr kokosolie
  • 150 gr keukenstroop
  • 125 gr agavesiroop
  • 100 gr palmsuiker
  • 125 ml amandelmelk
  • 5 eieren
  • 50 gr fijngesneden gember
  • 1 sinaasappel, rasp ervan

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Zeef het roggemeel met het bakpoeder en specerijen bij elkaar in een grote kom.
  • Doe de keukenstroop, agavesiroop, palmsuiker en 50 ml water in een steelpan en verwarm het geheel zachtjes, al roerend, totdat het gelijkmatig vloeibaar en niet meer stroperig is.
  • Laat het afkoelen tot ongeveer lichaamstemperatuur, roer het goed door het droge mengsel. Voeg de overige ingrediënten toe en roer grondig tot er een glad en egaal gekleurd deeg ontstaat. Dit gaat het makkelijkst met een mixer.
  • Doe het deeg in een met bakpapier beklede cake van 1,25 liter en strijk de bovenkant glad met vochtige handen.
  • Bak de koek in ongeveer 1 uur gaar: een satéprikker die je in het midden van de koek steekt, moet er schoon uit komen.
  • Haal de koek uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster.