Friese dumpkes bakken. Manlief komt van oorsprong uit Friesland en daar zijn ze gek op koekjes. Heb vandaag heerlijke Friese koekjes gebakken voor hem.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Gang Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
- 200 gr bloem
- snufje zout
- 1 tl gemalen anijszaad*
- 1 tl anijszaadjes
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 125 gr bruine basterdsuiker
- 80 gr gehakte hazelnoten**
- 90 gr zachte roomboter
- 1 ei (M)
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
Doe de bloem, zout en specerijen in een kom en roer dit door elkaar met een spatel.
Voeg dan de basterdsuiker, hazelnoten, roomboter en het ei toe.
Kneed tot een stevig deeg, druk dit plat, pak het in plastic folie en laat ongeveer een half uur in de koelkast opstijven.
Bestuif dan het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot 1 centimeter dikte. Snijd met een mes koekjes van ongeveer 2 x 5 centimeter groot.
Leg de koekjes op de bakplaat (iets uit elkaar) en bak ze in ongeveer 15 centimeter goudbruin en gaar in de hete oven.
Haal ze dan uit de oven en druk eventueel je duim (dumke) in het koekje.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Bewaar ze in een koektrommel.