Ga terug
–+ personen
Friese Beerenburg bonbons. Het is even een klusje, maar dan doe je een echte Fries (en de rest ook) een ontzettend groot plezier met deze zalige bonbons.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr pure chocolade
  • 200 gr melkchocolade
  • 125 gr kristalsuiker
  • 25 gr glucose*
  • 50 gr room
  • 30 gr boter
  • 90 ml Beerenburg

Instructies
 

  • Hak de pure chocolade in kleine stukjes en hak de melkchocolade ook in kleine stukjes. Houd ze apart. Leg een vel bakpapier op het aanrecht. Smelt 200 gram van de pure chocolade au-bain marie.
  • Haal de gesmolten chocolade van het vuur af en meng de overige 100 gram pure chocolade erdoorheen. Vul de bonbonvorm helemaal vol met de gesmolten pure chocolade.
  • Zet de bonbonmal boven het bakpapier op zijn kop en laat de chocolade eruit lekken. Strijk eventueel overtollige chocolade van de mal af op het bakpapier.
  • Zet de bonbonmal apart om op te stijven. Doe de pure chocolade welke op het bakpapier ligt weer in de hittebestendige kom.
  • Karamel: Breng de suiker en glucose in een pan aan de kook en laat dit karamelliseren tot een lichtbruine karamel (niet in de pan roeren, maar wel rondwalsen). Verwarm ondertussen in een andere kookpan de room met de helft van de Beerenburg tot net tegen de kook aan.
  • Haal nu de pan met karamel van het vuur en roer er de Beerenburgroom door tot je een egaal mengsel hebt, verwarm totdat het weer kookt. Meng de boter erdoor en voeg dan de melkchocoladestukjes erbij.
  • Laat het even staan en roer dan alles door elkaar tot je een gladde ganache hebt. Meng als laatste de rest van de Beerenburg erdoor. Je kunt de ganache eventueel glad mengen met een staafmixer.
  • Lepel de iets afgekoelde ganache in de chocolademal of gebruik een spuitzak om de ganache hierin te spuiten. Laat dit uitharden.
  • Verwarm de overgebleven pure chocolade weer au-bain marie en lepel dit op de ganache. Zet de mal in de koelkast om uit te harden. Als de chocolade helemaal hard is, kan je de bonbons voorzichtig uit de mal drukken. Serveer ze op kamertemperatuur.