Ga terug
+ servings
Feestelijke griesmeelpudding met rode bessensaus. Een ouderwetse pudding, maar nu in een feestelijke uitvoering. Lekker met de zelfgemaakte saus.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 tulband of puddingvorm van 1,5 liter

Ingrediënten
  

  • 800 ml volle melk
  • 200 ml verse slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 90 gr kristalsuiker
  • 100 g griesmeel
  • 1 mandarijn
  • 2 eieren

Bessensaus

  • 300 gr rode bessen
  • 75 gr geleisuiker speciaal*
  • 3 el water

Instructies
 

  • Splits de eieren en klop de eiwitten in een kom stijf en doe de eigelen in een schaaltje.
  • Zet dit even apart.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit met de melk, slagroom en suiker in een pan en breng het aan de kook.
  • Spoel de mandarijn goed schoon, dep het droog en rasp de schil boven de pan met melk.
  • Als het mengsel kookt, voeg je al roerend het griesmeel toe.
  • Blijf het goed roeren met een garde, dit voorkomt dat het griesmeel klonteren gaat. Laat het ongeveer 4 minuten al roerend doorkoken, tot er een stevige griesmeelpap ontstaan is.
  • Haal de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en meng nu de twee eidooiers erdoor. Spatel als laatste het opgeklopte eiwit erdoor.
  • Spoel de tulband af met koud water (niet afdrogen). Lepel het griesmeel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Leg een vel plasticfolie op de griesmeelpudding.
  • Laat het tot kamertemperatuur afkoelen en zet het daarna minimaal 3 uur in de koelkast.
  • Bessensaus: haal een paar kleine takjes met bessen eruit voor de garnering. Spoel de rode bessen schoon in een vergiet. Rits ze van de takjes af en doe ze samen met de geleisuiker en het water in een steelpan.
  • Breng de bessen al roerend aan de kook en laat het op laag vuur zo’n 5 minuten al roerend koken. Haal de pan van het vuur en giet alles door een fijne zeef. Druk met spatel zoveel mogelijk van het mengsel door de zeef. Laat de rode-bessensaus afkoelen.
  • Stort de griesmeelpudding op een bord en serveer deze met de rode bessensaus en garneer het met de overgebleven takjes rode bessen.