Feestelijk gehaktbrood met cranberries. Dit gehaktbrood is heel makkelijk te maken en je kunt er heel veel gasten mee verwennen.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 10 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 25 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Amerikaans
- 1 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 500 gr rundergehakt*
- 400 gr varkens braadworst
- 2 eieren
- 125 gr havervlokken
- 90 gr gedroogde cranberries
- 8 verse salieblaadjes, fijngesneden
- 50 gr pecannoten, gehakt
- 1 sinaasappel, rasp ervan
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- peper en zout
Verwarm de oven op 180˚C.
Bekleed het cakeblik met bakpapier.
Fruit de ui en de knoflook glazig aan in een pan met een beetje olijfolie. Laat dan afkoelen.
Druk het vlees uit de worsten en meng dit met het gehakt, gebakken ui en knoflook.
Meng de eieren en de havervlokken erdoor.
Dan ga je de gedroogde cranberries, salie, noten en sinaasappelrasp erdoor mengen. Breng het gehakt goed op smaak met de gerookte paprikapoeder, en lekker veel peper en zout.
Schep het gehakt in de cakevorm en druk het goed aan. Zet het cakeblik in de oven.
Haal na een 20 minuten het gehaktbrood uit de oven en stort het gehakt uit het blik.
Leg het gehaktbrood nu op een bakplaat (voorzien van bakpapier) en bak nog een half uur tot het gaar is.
Verdeel dan de cranberrycompote erover en zet het nog een nog 5-10 minuten in de oven.
Als je een vleesthermometer hebt, de temperatuur van het vlees moet 70˚C zijn.
Als het gehaktbrood gaar is haal je deze uit de oven en laat je het nog een paar minuten staan voordat je het aansnijdt.
Serveer de rest van de cranberrycompote er apart bij.