Ga terug
+ servings
Feestelijk gehaktbrood met cranberries. Dit gehaktbrood is heel makkelijk te maken en je kunt er heel veel gasten mee verwennen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Amerikaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 gr rundergehakt*
  • 400 gr varkens braadworst
  • 2 eieren
  • 125 gr havervlokken
  • 90 gr gedroogde cranberries
  • 8 verse salieblaadjes, fijngesneden
  • 50 gr pecannoten, gehakt
  • 1 sinaasappel, rasp ervan
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180˚C.
  • Bekleed het cakeblik met bakpapier.
  • Fruit de ui en de knoflook glazig aan in een pan met een beetje olijfolie. Laat dan afkoelen.
  • Druk het vlees uit de worsten en meng dit met het gehakt, gebakken ui en knoflook.
  • Meng de eieren en de havervlokken erdoor.
  • Dan ga je de gedroogde cranberries, salie, noten en sinaasappelrasp erdoor mengen. Breng het gehakt goed op smaak met de gerookte paprikapoeder, en lekker veel peper en zout.
  • Schep het gehakt in de cakevorm en druk het goed aan. Zet het cakeblik in de oven.
  • Haal na een 20 minuten het gehaktbrood uit de oven en stort het gehakt uit het blik.
  • Leg het gehaktbrood nu op een bakplaat (voorzien van bakpapier) en bak nog een half uur tot het gaar is.
  • Verdeel dan de cranberrycompote erover en zet het nog een nog 5-10 minuten in de oven.
  • Als je een vleesthermometer hebt, de temperatuur van het vlees moet 70˚C zijn.
  • Als het gehaktbrood gaar is haal je deze uit de oven en laat je het nog een paar minuten staan voordat je het aansnijdt.
  • Serveer de rest van de cranberrycompote er apart bij.