Eendenborst met rozijnen en Marsala saus. Dit is zo'n typisch feestelijk gerecht wat je voor een speciale gelegenheid maakt.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Frans
- 50 gr rozijnen
- 300 ml Marsala wijn
- 4 eendenborstfilets
- 25 gr (riet)suiker
- 2 el sherryazijn
- 1 el rode wijnazijn
- 1 tl aardappelzetmeel
- 25 gr pijnboompitten
- olijfolie
- 1 ui, in dunne ringen
- 350 gr oesterzwammen
- 4 takjes tijm
- peper en zout
Laat de rozijnen in de Marsala minimaal 1 nacht weken.
Doe de sherryazijn, suiker en 1 eetlepel water in een pan en laat dit op een laag vuur karamelliseren.
Haal de pan van het vuur en doe de rode wijnazijn erbij, zet de pan weer op het vuur en giet de Marsala met rozijnen erbij. Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
Meng het aardappelzetmeel met 2 eetlepels water en meng dit door de saus, dit zal de saus binden. Voeg de pijnboompitten en peper en zout naar smaak toe en houd warm.
Snijd kruiselings in het vel van de eendenborst, maar pas op dat je niet in het vlees zelf snijdt. Bestrooi met peper en zout.
Verwarm een antiaanbakpan en bak de eendenborst op de velzijde op middelhoog vuur goudbruin (ongeveer 3-4 minuten).
Draai de ze dan om en bak de andere kant ongeveer 5 minuten (of langer als je ze iets meer doorbakken wilt hebben). Haal ze uit de pan en laat ze 5 minuten rusten.
Bak ondertussen in dezelfde pan de uien, zodra ze beginnen te kleuren voeg je de tijm en paddenstoelen toe en bak ze goudbruin. Voeg wat peper en zout toe.
Snijd de eendenborsten in plakken en leg ze op de borden. Leg een paar paddenstoelen erom heen en lepel de saus over het vlees.