Ga terug
+ servings
Eendenborst met portsaus en sinaasappel. Deze eendenborstfilet is zo'n klassiek gerecht wat je met de feestdagen kunt serveren.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 eendenborstfilets
  • 1 el olijfolie
  • 2 sinaasappels

Saus

  • 400 ml gevogeltefond
  • 75 ml rode port
  • 1 sinaasappel, rasp en sap ervan
  • 2 takjes tijm
  • 80 gr roomboter, in blokjes

Rode kool

  • 1/2 rode kool
  • 40 gr roomboter
  • 2 takjes tijm

Instructies
 

  • Haal de eendenborstfilets uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 160˚C.
  • Doe de fond, port, sinaasappelsap en -rasp en de tijm in een pan en breng dit aan de kook.
  • Laat inkoken tot het een dikke saus geworden is. Giet dit door een zeef in een andere pan en zet deze even apart.
  • Snijd de kool in parten, maar zodanig dat de stronk er nog aanblijft zodat hij niet uit elkaar kan vallen. Verhit in een grote koekenpan de boter met de takjes tijm en leg hierin de rode kool parten op een kant.
  • Bak deze kant goudbruin en draai ze voorzichtig om en bak de andere kant ook goudbruin. Zet het vuur nu op de laagste stand en laat op deze manier de kool in ongeveer 15 minuten garen. Wel af en toe omdraaien.
  • Kerf het vetlaagje van de eendenborst in een ruitpatroon en bestrooi met peper en zout.
  • Bak op middelhoog vuur in de olijfolie de eendenborstfilets op de velkant ongeveer 4 minuten. Draai de filets om en bak de andere kant ongeveer 2 minuten.
  • Leg de filets dan in een ovenschaal, zet dit in de oven en laat nog 5 minuten garen. Haal de filets uit de oven en bedek ze losjes met aluminiumfolie om ze te laten rusten voordat je ze aansnijd.
  • Zet de pan met saus op een laag vuur, verwarm de saus en voeg blokje voor blokje de koude boter toe. Maak op deze manier de saus af.
  • Snijd de filets in mooie dunne plakken, verdeel de plakken over 4 borden. Leg de plakken sinaasappel en de koolparten erbij en giet de saus over het vlees. Lekker met gebakken aardappeltjes of aardappelpuree.