Eendenborst met kersensaus. Een heel speciaal gerecht voor een feestelijk dinertje thuis. Maak het bijvoorbeelde met de feestdagen in december.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Kersensaus
- 1 klont roomboter
- 1 kleine rode ui
- ½ tl 5-spice
- 250 gr kersen, ontpit
- 100 ml rode wijn*
- 1 el kersenjam
- peper en zout
Eend
- 4 eendenborsten
- 1 el 5-spice
- 250 gr beukenzwammetjes
- olijfolie
Kersensaus: snipper de rode ui en smelt de boter in een koekenpan. Fruit de ui met de 5-spice kruiden aan op laag vuur. Voeg nu de kersen toe en bak ze even mee.
Doe de rode wijn en lepel jam erbij en zet het vuur hoog. Laat het vocht inkoken tot een mooie dikke saus. Breng de saus dan op smaak met peper en zout.
Snijd het vel van de eendenborst kruiselings in met een scherp mes. Laat de eend op kamertemperatuur komen voordat ze deze gaat bakken.
Zet een koekenpan op het vuur. Bestrooi de eend met peper, zout en de 5-spice kruiden en leg de eendenborstfilets met de velzijde naar beneden in de pan.
Bak dit ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur tot het vel goudbruin en krokant is.
Draai de eend dan om en bak nog een paar minuten tot de eend medium-rare tot medium gebakken is (eend is doorbakken niet lekker).
Haal de eend dan uit de pan en laat even rusten op de snijplank onder aluminiumfolie voordat je het in plakken snijdt.
Bak ondertussen de beukenzwammetjes in een scheutje olijfolie in een koekenpan goudbruin. Serveer de eend in plakken met de saus en paddenstoeltjes eromheen.