Ga terug
+ servings
Diamanthaas met spruitjes en bloemkoolpuree. Maak in deze feestelijke maand eens een lekkere steak zoals de diamanthaas oftewel Jodenhaas.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr spruitjes
  • 1 kleine bloemkool
  • 25 gr roomboter
  • 1 scheut room
  • 400 gr longhaas
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 125 gr beukenzwammetjes
  • 1/2 citroen
  • 1 tl rozemarijnzout

Instructies
 

  • Haal het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Verwarm de oven voor op 200˚C. Maak de spruitjes en de bloemkool schoon, verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Leg de spruitjes en bloemkool op een met bakpapier bekleedde ovenplaat en rooster dit ongeveer 30 minuten in de oven of zolang tot de groenten gaar zijn.
  • Zet de oven nu op 170˚ en haal de bloemkool eruit. Doe de bloemkool samen met een klont roomboter en de room in een keukenmachine en pureer tot een smeuïge puree.
  • Bestrooi het haasje met peper en zout en verhit de olie in een bakpan. Schroei het vlees kort aan in de hete pan en laat het dan ongeveer 7 minuten in de oven verder garen tot een kerntemperatuur van 40˚C.
  • Haal het vlees uit de oven en laat het even rusten onder aluminiumfolie voordat je het aansnijdt.
  • Bak de paddenstoeltjes in de bakpan in een scheutje olijfolie. Snijd het vlees in plakken en leg het op de borden. Verdeel de paddenstoeltjes over het vlees.
  • Lepel de bloemkoolpuree en de spruitjes erbij en rasp wat citroenschil over de spruitjes en bestrooi het gerecht met een beetje rozemarijnzout. Genieten maar!