Craquelé citroen boterkoeken. De craquelé of ook wel crinkle genoemd, ontstaat door de balletjes deeg door poedersuiker terollen voordat je ze gaat bakken.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Kerst, Tussendoortje, Zoete lekkernijen
Keuken Frans, Nederlands
- 115 gr zachte roomboter
- 225 gr verse roomkaas
- 300 gr kristalsuiker
- 1 ei (L)
- 1 el citroenrasp
- 290 gr bakmeel
- 1 el bakpoeder
- 30 gr poedersuiker +
- 50 gr poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180 ̊.
Mix in een grote kom de roomboter, roomkaas en suiker met elkaar tot een gladde massa.
Voeg dan al kloppend het ei toe.
Meng in een andere kom het bakmeel, bakpoeder en poedersuiker met elkaar. Doe dit beetje bij
beetje en al mixend bij het botermengsel. Meng als laatste de citroenrasp erdoor.
Als alles goed gemengd is, dek de kom dan af en zet het een uur in de koelkast.
Bakken: Leg bakpapier op de bakplaat en doe 50 gram poedersuiker op een bord. Gebruik een
kleine ijsschep om het deeg op te scheppen en er een bal van te vormen.
Rol elke bol door de poedersuiker en leg ze op de bakplaat. Bak maximaal 6 koekjes tegelijk in
de oven in ongeveer 14-15 minuten.
Haal ze uit de oven als ze er droog uitzien, ze zullen nog een beetje zacht zijn. Laat ze afkoelen
op een rooster. Bak de andere koekjes ook op deze manier.