Chipolatabavarois. Een klassiek nagerecht ten top die mijn moeder vroeger maakte voor speciale etentjes thuis. Het blijft lekker zo'n ouderwets dessert.
Voorbereidingstijd 45 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 6 uur uur
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Nederlands
Basis
- 1 ltr melk
- 1 vanillestokje
- 6 eieren
- 200 gr suiker
- 12 blaadjes gelatine
- 500 ml slagroom
Vulling
- 150 gr bitterkoekjes
- 100 ml marasquin
- 75 gr cranberries
- 150 ml cranberrysap
- 50 gr sukade
Garnering
- slagroom
- chocolade decoratie
- gesuikerde cranberries
- verse munt
Snijd de bitterkoekjes in stukjes en laat dit samen met de sukade weken in de marasquin. Doe de gedroogde cranberries en cranberrysap in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat dan zachtjes koken tot het sap helemaal ingekookt is. Laat afkoelen.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. Breng in een pan de melk en vanillestokje aan de kook. Scheidt de eidooiers van de eiwitten. Klop de eidooiers met de suiker en een scheutje koude melk luchtig op.
Schenk de hete melk beetje bij beetje bij het opgeklopte eigeel. Giet het mengsel terug in de pan en laat dit op laag vuur al roerend garen (niet koken!). Het duurt ongeveer 10 minuten voordat de crème gaar is.
Week ondertussen de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Haal de pan met de crème van het vuur en meng de uitgeknepen gelatineblaadjes hierdoor.
Verwijder het vanillestokje en schraap het merg eruit en meng dit door de crème. Giet het over in een schaal en laat het afkoelen. Zet het daarna in de koelkast om op te stijven.
Klop de slagroom stijf en zet dit afgedekt in de koelkast.
Als de crème lobbig wordt (dus nog niet helemaal stijf, klop je de eiwitten stijf. Spatel de opgeklopte slagroom door de crème en daarna de stijfgeslagen eiwitten.
Meng dan voorzichtig de vulling erdoor. Giet het in de vorm en zet afgedekt in de koelkast om helemaal op te stijven. Dit duurt zeker 5 uur.
Serveren: zet de tulband even in een bak met heet water zodat de pudding loskomt. Droog de tulband dan af en stort het op een groot bord. Garneer de bavarois eventueel met toefjes slagroom, gesuikerde cranberries, fruit, chocolade en/of verse muntblaadjes.