Bubble and squeak is een traditioneel Engels gerecht gemaakt om de kliekjes van zondag te verwerken. De helft bestaat uit aardappel en de rest is groente.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 35 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Engels
- 2 gekleurde wortelen
- 1 pastinaak
- 4 aardappelen
- 200 gr spruitjes
- 1 struik boerenkool
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 3 selderijstengels
- 3 takken tijm
- 50 gr geraspte oude kaas
- olijfolie
- peper en zout naar smaak
Als de groenten nog niet gekookt zijn schil ze dan en snijd ze in kleine stukjes. Haal het blad van de boerenkoolstronk en spoel dit schoon. Hak dan de boerenkool fijn.
Kook de groenten bij elkaar beetgaar in gezouten water en giet af.
Kook de aardappelen gaar in gezouten water en giet af. Doe een scheut olijfolie erbij en stamp de aardappelen tot puree.
Schil en snipper de ui en knoflook. Snijd de selderijstengels in dunne ringen.
Rits de blaadjes van de tijmtakjes.
Bak de ui een paar minuten in olijfolie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en doe de selderij en knoflook erbij. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan, en laat vijf minuten smoren.
Voeg alle groenten, geraspte kaas en de puree erbij en meng die goed. Breng op smaak met peper en een beetje zout.
Druk het geheel goed aan, zodat een dikke koek ontstaat. Bak op klein vuur goudbruin, in ongeveer tien minuten.
Een gebakken ei smaakt er prima bij, maar een lekkere rookworst van de slager natuurlijk ook.