Ga terug
+ servings
Banketstaaf met zelfgemaakte amandelspijs. Zelf een banketstaaf en amandelspijs maken is helemaal niet en zo verschrikkelijk lekker.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 16 personen

Ingrediënten
  

Amandelspijs

  • 250 gr amandelmeel
  • 250 gr kristalsuiker
  • ¼ tl amandelextract
  • 1 mandarijn, rasp en sap
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 ei

Banketstaaf

  • 1 rol (270 gr) vers bladerdeeg
  • ½ ei, geklutst

Instructies
 

  • Amandelspijs: doe de amandelmeel, suiker, amandelextract, mandarijnrasp en sap, kaneel en ei in een foodprocessor met hakmessen.
  • Mix alles tot een samenhangend en licht plakkend geheel. Pak de amandelspijs in plasticfolie en laat het minimaal een dag in de koelkast rusten.
  • Banketstaaf: bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vorm van de amandelspijs 2 lange rollen van ongeveer 33 centimeter lang.
  • Rol het vel bladerdeeg uit en snijd het in de lengte doormidden.
  • Leg op het midden van elk stuk bladerdeeg een rol amandelspijs. Vouw de uiteinden van het deeg over het amandelspijs en bestrijk dit met water.
  • Vouw het bladerdeeg over het amandelspijs en maak ook deze licht vochtig. Vouw dan de andere kant over de rol spijs en druk dit goed vast.
  • Rol de banketstaven met de naad naar beneden op de bakplaat en laat dit 20 minuten rusten in de koelkast. Verwarm na 15 minuten alvast de oven voor op 210˚C.
  • Bestrijk de banketstaven met het losgeklopte ei en schuif de bakplaat in de hete oven. Bak de banketstaven in 20 tot 25 minuten goudbruin.
  • Haal ze dan uit de oven en laat de banketstaven afkoelen op een rooster.