Ga terug
+ servings
Aziatische eendenborst met zoete aardappel. Een feestelijk gerecht gemaakt van eendenborst met een Aziatische twist. Serveer het met de feestdagen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Equipment

  • vleesthermometer 

Ingrediënten
  

  • 700 gr zoete aardappel
  • 1 el chili knoflooksaus
  • 1 sinaasappel
  • 150 gr beukenzwammetjes
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 50 ml mirin rijstwijn
  • 4 eendenborsten
  • 1 el 5-spice kruidenmix
  • peper en zout

Saus

  • 1 pot (380 ml) gevogeltefond
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 40 ml sojasaus
  • 8 takjes koriander

Instructies
 

  • Pak elke zoete aardappel in aluminiumfolie en pof ze op 220°C gedurende 30-40 minuten in de oven. Als ze zacht zijn, haal je ze uit de oven. Laat iets afkoelen, pak ze dan uit en lepel het vruchtvlees eruit en doe dit in je keukenmachine.
  • Voeg de rasp van een halve sinaasappel en het sap van de hele sinaasappel en de chili knoflooksaus erbij. Mix tot een gladde puree. Als de puree te dik blijft, voeg dan nog wat sinaasappelsap toe. Breng op smaak met zout. Dit kan je van tevoren bereiden en op de avond zelf opwarmen.
  • Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Roerbak de beukenzwammetjes in een beetje olie, voeg dan de rode ui toe en de mirin. Zet het vuur uit en laat marineren. Dit kan je ook van tevoren doen en dan zachtjes opwarmen op de avond zelf.
  • Saus: doe de gevogeltefond, sinaasappelsap en sojasaus in een pan, zet dit op hoog vuur en laat inkoken tot een dikke saus. Bereid dit ook van de voren en warm het later op.
  • Eendenborst: haal de eendenborst ongeveer een half uur voor het bakken uit de koelkast. Bestrooi het vlak voor het bakken met de 5-spices, peper en zout.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en leg de eendenborsten met de velkant naar beneden in de pan. Laat dit ongeveer 5-10 minuten rustig bakken (afhankelijk van de grootte van de eendenborst).
  • Check tussendoor wel of deze kant niet te donker wordt, het moet mooi goudbruin en krokant worden. Draai het vlees nu om en bak de andere kant in een paar minuutjes.
  • Haal het vlees uit de pan, leg het op een snijplank en laat het 5 minuten rusten voordat je het in dunne plakken snijdt.
  • Lepel de zoete aardappelpuree op de borden, leg de eendenborst plakjes ernaast. Lepel de beukenzwammetjes eromheen, leg de uien erbij en garneer met korianderblaadjes.
  • Lepel als laatste de ingekookte saus erbij.