Aardappelgratin Cacio e Pepe. Ken jij de spaghetti Cacio en Pepe? Deze aardappelovenschotel is een twist op dit heerlijke pastagerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 30 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 45 minuten min
Gang Bijgerechten
Keuken Italiaans
- 1 kg aardappelen*
- 2 el roomboter
- 1 el grove zwarte peper
- 1 teentje knoflook
- 3 takken tijm
- 125 ml room
- 125 ml kippenbouillon
- 150 gr Parmezaanse kaas
Verwarm de oven voor op 210 °C.
Spoel de aardappelen goed schoon maar schil ze niet.
Snijd de aardappelen in hele dunne plakjes (2 mm) met een keukenmachine of mandoline.
Smelt de boter in een grote pan en doe daar de zwarte peper, knoflook en de helft van de tijmblaadjes bij en bak dit even in de boter.
Giet de room en de bouillon erbij en breng aan de kook. Meng 100 gram van de geraspte kaas erdoor tot dit gesmolten is.
Doe nu de aardappelschijfjes erbij en meng dit erdoor. Laat op middelhoog vuur ongeveer 15 minuten koken en laat dan iets afkoelen. Vet ondertussen de ovenschaal in met boter.
Zet dan de aardappelplakjes overeind tegen elkaar in de ovenschaal en lepel de overgebleven saus erover. Leg een vel aluminiumfolie erop en zet de schaal in de oven.
Haal na 45 minuten de schaal uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en bestrooi het met de overgebleven Parmezaanse kaas en leg er nog een paar takjes tijm op.
Zet het weer in de oven voor ongeveer 20 minuten tot de aardappelen gaar geworden zijn en er een goudbruin korstje op het gerecht zit. Serveer de schaal op tafel (pas op: is heet!)