Je hebt aardappelpuree en je hebt een lekkere luchtige aardappelmousseline. De mousseline maak je voor speciale etentjes thuis. En jij kan deze mousseline zelf ook maken, een luchtige puree zoals je het in een restaurant eet.
Wat is het verschil tussen een puree en mousseline?
Een aardappelmousseline is een hele smeuïge en luchtige aardappelpuree. Dit krijg je door heel veel roomboter of olijfolie, melk en room door de aardappelpuree te kloppen. Je kunt het opkloppen met een handmixer, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Gebruik een mixer sowieso nooit om vastkokende aardappel op te kloppen, dan wordt de puree een soort behangplaksel.
Roomboter geeft natuurlijk een romige smaak, maar olijfolie geeft weer een verfijndere smaak. Verwarm de melk en room wel voordat je het door de puree mengt.
Het is belangrijk dat je de aardappelen niet stampt, maar door een aardappelzeef, puntzeef of met een pollepel door een bolzeef drukt. Hierdoor krijg je een fijnere en luchtige puree.
De aardappel
En het is belangrijk dat je de juiste aardappel gebruikt voor deze puree. Kruimige aardappelen* zijn hiervoor geschikt. In mijn blog: Aardappelsoorten, lees je welke aardappelen hieronder vallen. Omdat kruimige aardappelen nogal uit elkaar vallen tijdens het koken, kook ik ze met schil en al. Je kunt ze ook met schil en al poffen in de oven. Als ze gaar zijn, laat ze dan iets afkoelen waardoor je makkelijker de schil kunt verwijderen. De schil kan je dan gewoon van de aardappel af wrijven.
Druk de aardappelen dan door de zeef en meng de warme melk, room en boter erdoor. De mousseline is aardig dun en niet zo dik en stevig als een puree. Meng er zoveel melk en room doorheen totdat je de juiste dikte van de mousseline hebt.
Je kunt de mousseline op smaak brengen met alleen maar peper en zout of nootmuskaat. Omdat ik niet zo’n liefhebber van nootmuskaat ben, heb ik zelfgemaakte rozemarijnzout** erdoor gemengd. Hoe je dit zout kunt maken, lees je hier.