Deze klassieke yoghurt komkommersaus Raita is een Indiase frisse dip welke geserveerd wordt bij pittig eten. Door de yoghurt en de munt is het een frisse saus om te serveren bij de spicy Indiase gerechten. De garam masala en gember erin geeft het nog een extra lekkere smaak.

 

Indiase recepten

 

Riti raita heet deze dip officieel. Het wordt bijna bij elke maaltijd geserveerd. Elke familie heeft zijn eigen recept voor dit bijgerecht en dit is mijn versie ervan. Het is vooral lekker bij spicy gerechten, een heerlijke koele tegenhanger als je mond in de fik staat door het pittige eten. Behalve van komkommer, kan je raita ook met andere rauwe groenten maken zoals ui, lenteui, wortel, spinazie, of vers fruit zoals mango, papaja of ananas.

 

Meestal gaat er verse munt en koriander in en als specerijen komijn, koriander, cayenne, en peper. Ik heb de specerijen vervangen door een Garam masala kruidenmix. Deze kruidenmix vind je tegenwoordig wel in elke grotere supermarkt. Ik heb ze gekocht in dat blikje van Jonnie Boer. Het is een heerlijke mix van specerijen die je in diverse gerechten gebruiken kan. In deze mix zit o.a. koriander-, komijnzaad, paprika, zwarte peper, kaneel, kardemom, laurier, kruidnagel en cayennepeper.

 

Als je bij Recept zoeken onder de ingrediënten zoekt op garam masala kan je diverse recepten vinden waar deze kruidenmix in gebruikt wordt. Zoals bijvoorbeeld in deze heerlijke Kashmiri kip met abrikozen of Indiase butter chicken. Zoek het maar eens op.

 

De dip is niet alleen heel erg lekker bij pittige gerechten, maar je kunt het ook serveren bij de borrel. Serveer er dan naanbrood of pappadums.
Verder is de dip lekker bij Pakora’s, Madres curry, Curry met kikkererwten en zoete aardappelen of gewoon bij gegrilde kip, vlees, vis en salades.

 

Tip:

 

Ik heb nog meer Indiase dips voor jou, namelijk deze verse munt kruidensaus en Indiase groene chutney.

 

 

Recept Yoghurt komkommersaus Raita: