Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, begint het bij menigeen te kriebelen. De BBQ komt te voorschijn, de roosters worden schoongeborsteld en de leren schorten en handschoenen worden uit de kast getrokken. We gaan weer barbecueën!
Barbecueën is erg populair in ons kikkerlandje en ook als het regent of koud is buiten, stoken de echte diehards hun vuurtjes op. Dit verklaart ook de populariteit van het Winter BBQ boek van Jord Althuizen.
Dit is het leukst om met zoveel mogelijk eters te doen. Hoe meer hoe gezelliger. Dus nodig je vrienden of familie uit voor een gezellige en lekkere barbecue. Heb jij een kleine barbecue thuis of een complete buitenkeuken? Het maakt niet uit, vuurtje stoken blijft leuk, en avonds wat mooie kaarsen aan.
Maar ook de gasbarbecues of elektrische barbecues worden steeds populairder. Deze werken sneller en je kunt de temperatuur beter regelen, dus minder kans op het aanbranden. Maar het spelen met vuur is toch wel het leukst.
Natuurlijk kan je voor het gemak gaan en bij jouw slager of online een complete grote schaal met vlees bestellen. De zogenaamde barbecuepakketten.
En als je zelf geen barbecue hebt, kan je daar ook een barbecue huren compleet met kooltjes, tangen en andere hulpmiddelen.
Vlees, vis of vega
Een echte carnivoor gaat natuurlijk voor vlees. Ben je met meerdere eters, varieer dan in vlees, vis en vegetarische gerechten.
Houdt vis en vegetarisch voor de zekerheid wel goed gescheiden op de barbecue.
In plaats van diverse soorten vlees kan je natuurlijk ook een groot stuk vlees op de barbecue roosteren. Wat te denken van een tomahawk steak, picanha, bavette, flat iron steak, brisket, buikspek of een hele kip? Die hele kip kan je op een bierblikje bereiden of gevlinderd (doormidden gesneden) op de barbecue leggen.
Ga je spiesjes maken, gebruik dan geen houten prikkers maar metalen spiesen. Wil je het vlees of vis meer smaak geven, gebruik dan takken rozemarijn of limoengras om het vlees, kip of vis aan te rijgen.
Vis in aluminiumpakketjes doen het ook altijd goed.
Hele zalmzijde op een plank bereid of een Zalmforel verpakt in aluminiumfolie.
Voor de vegetariërs kan je bijvoorbeeld plakken halloumikaas grillen, maak hiervan burgers of spiesjes. Of maak een hele knolselderijsteak. Besmeer de knolselderij met een lekkere marinade, pak hem goed in in aluminiumfolie en laat hem ongeveer anderhalf uur langzaam garen op de barbecue. Weet zeker dat de vleesliefhebbers dit ook lekker vinden!
Groenten op de bbq
Nu we het toch over groenten hebben. Wat dacht je van gepofte bietjes of hele geroosterde maïskolven? Klinkt niet verkeerd hè?
Een ratatouille bereid in een aluminiumschaal op de bbq doet het ook altijd goed. Snijd hiervoor ui, aubergine, courgette en tomaten in stukken. Leg dit in een barbecue-schaal en giet er lekker veel olijfolie over. Steek hier en daar hele tenen knoflook ertussen en laat maar garen.
Salades mogen ook niet ontbreken vind ik. Maak ze lekker zelf en koop geen kant-en-klare salades. Een grote schaal met groene sla is natuurlijk altijd goed. Wat dacht je deze Parelcouscoussalade of Salade met watermeloen en feta.
Erbij
Zelfgemaakte sausjes en kruidenboter(s) zijn een must bij de barbecue. Ik heb heel veel lekkere sauzen en verschillende soorten kruidenboters staan op de site, zoek ze maar eens op. Hier vind je o.a. heerlijke groene kruidensauzen.
Stokbroodje erbij en jouw perfecte barbecue kan beginnen. Maak ook deze heerlijke kruidenstokbrood, pak hem goed in en rooster hem even op de gril.
Drankjes
Bier en wijn is altijd goed bij een barbecue. Je kunt verschillende buitenlandse biertjes serveren. Is het erg warm dan zou ik witte wijn en rosé schenken en wellicht een rode wijn die je gekoeld kunt serveren. Vraag jouw slijter hiernaar, zij kunnen jou het beste advies hiervoor geven.
Het is ook leuk om een grote kan met een mocktail te maken of een lekkere Tinto de verano te schenken.
Een kan gekoeld water is een must, maar water met een smaakje doet het ook heel erg goed.
Fruit
Fruit roosteren op de barbecue is niet alleen erg leuk maar ook erg lekker. Je kunt het fruit erbij eten of als nagerecht serveren.
Ananas, banaan, plakken watermeloen of perziken lenen zich heel goed om te roosteren. Lekker met een bolletje ijs erbij, genieten maar!
Tips
• Marineer op tijd het vlees.
• Maak op tijd de barbecue aan, gebruik eventueel een brikettenstarter.
• Ga vooral niet met spiritus aan de gang!
• Zorg ervoor dat de barbecue stabiel staat.
• Gebruik goed gereedschap zoals een stevige grijptang en speciale bbq handschoenen.
• Low and slow. Het meeste vlees kan je beter langzaam garen op lage temperatuur. Behalve een biestukje dan, die wil je lekker snel op hoog vuur bakken.
• Als je een deksel op je barbecue hebt, open deze niet te vaak. Hierdoor daalt de temperatuur van je barbecue, waardoor het vlees niet goed gaart.
• Als het een hele hete dag is, ga dan zo laat mogelijk op de dag barbecueën.
• Leg eventueel de serveerschalen in de vriezer, zodat het rauwe vlees hierop wat langer koel blijft op een warme dag.
• Gebruik als je zeker wilt zijn dat je vlees, vis of kip gaar is, een kernthermometer.
• Er zijn tegenwoordig ook handige apps en digitale gadgets om het garen van het vlees te optimaliseren.
• Houdt voor de zekerheid een brandblusser, een emmer water en een branddeken in de buurt.
• Kijk uit met (kleine) kinderen uit de buurt van de barbecue.
• Zet rauw vlees wat de hele avond buiten gelegen heeft niet meer in de koelkast. Grill het en gebruik het als broodbeleg de volgende dag of maak er een heerlijke salade van.
• Laat na afloop de barbecue vanzelf uitgaan, gooi er vooral geen water op.
• Let op de windrichting, je buren willen niet in de rook zitten.
Rooster schoonmaken
En als laatste …. maak op tijd het rooster schoon. Geen leuke klus, maar wel erg belangrijk om de volgende keer weer lekker te kunnen barbecueën. Je kunt het rooster schoonboenen met een speciale staaldraadborstel of een bol aluminiumfolie.
Een goede tip is om het rooster in het gras te leggen, na een nacht veeg je het rooster dan makkelijk schoon. Of het rooster een nachtje in een grote vuilniszak met ammoniak stoppen, schijnt ook goed te werken.
Ik wens jullie een lekkere warme zomer toe met heel veel barbecuegenot!