Samen met mijn zusje op stap op een zaterdagavond in Amsterdam. En daar vinden wij een pareltje op de Albert Cuypstraat. . Een restaurant in de Pijp in Amsterdam. Restaurant Floreyn in Amsterdam biedt een complete Nederlandse fine dining ervaring en daar gaan wij van genieten! De entree met een paar gezellige tafeltjes buiten lonkt ons naar binnen. Omdat het buiten vrij warm is, besluiten wij toch maar binnen te gaan dineren.
Het restaurant
Wij worden hartelijk welkom geheten door eigenaar Jasper Holthuis en omdat we vroeg zijn, kunnen we zelf nog een tafel uitkiezen. Die linnen gedekte tafeltjes zijn trouwens op gepaste afstand geplaatst.
Het modern ingerichte restaurant met de groene vlakken op het plafond die de verkaveling van Nederland en de gouden lijn over de muur die het NAP symboliseren, ziet er gezellig uit. Ook hangt er een oude fiets aan de wand, die uit een gracht gevist is. Boven de bar staan weckpotten met allerlei producten die ze zelf inmaken.
Jasper legt ons uit dat het restaurant helemaal gericht is op de Nederlandse keuken. Een moderne twist op de bekende recepten, met zoveel mogelijk dagverse producten van Nederlandse bodem en wat er in het seizoen is. En daar blijft het niet bij, zelfs bijna alle wijnen die bij het menu geschonken worden zijn van Nederlandse bodem. Daar hou ik van!
Jasper die zelf 20 jaar chef geweest is, runt nu het restaurant en dat doet hij met verve.
Chef Cyril Martineau zwaait de scepter in de keuken.
Het menu
De menukaart van restaurant Floreyn in Amsterdam lijkt wat summier, maar er staan wel hele bijzondere gerechten op. Mijn zusje die veel lust, maar niet alles, durft het toch aan om voor verrassingsmenu te gaan. Het enige wat ze echt niet lust is lamsvlees, laat dat nu het hoofdgerecht zijn. Maar dat is geen probleem, ze krijgt een vegetarisch hoofdgerecht. Je kunt bij Restaurant Floreyn in Amsterdam kiezen uit een 4-, 5-, 6-, 7- of 8-gangen menu. Wij gaan voor de full monty ….. als mijn kleine maagje dit maar aan kan. Wij laten ons totaal verrassen wat de chef voor ons in petto heeft.
Jasper schenkt als aperitief een L2 Extra Brut Champagne uit de Passy-Grigny wijngaard in Frankrijk. Het bijzondere van deze Champagne is, dat het door een Nederlander gemaakt wordt. Het is het enige Nederlandse Champagnemerk in de wereld.
Een duurzaam en ecologisch geproduceerde Champagne die ontzettend fris en lekker is. De samenstelling van deze Champagne is: 50% Meunier – 30% Pinot Noir – 20% Chardonnay.
Hierbij krijgen we homemade zuurdesembroodjes met karwijzaad en geitenboter beurre noisette. Nou die boter wil je uit het schaaltje likken, zo lekker.
Amuse
De amuse is een heldere Tomaten- en basilicum bouillon met zoetzure cherrytomaatjes (zoetzuur gemaakt van gember en steranijs) en stukjes frisse watermeloen, met daarop gefrituurd rijstpapier met vadouvanmayonaise en goudsbloem. Een geweldig begin van het menu.
Voorgerechten
Nu volgt het signature gerecht de Rolmops. Gemaakt van verse haring, gepekeld in zoetzure rode bietensap, met mierikswortelijs, hangop met citroen en dille, crème van sjalotjes, augurkjes, gepofte rogge en een heerlijk mierikswortelijs. Vergeet rolmops, want dit gerecht is goddelijk lekker dat zelfs iemand die geen rolmops lust het zalig zal vinden!
Erbij drinken we St. Martinus Gris de Villare 2019. Een witte wijn uit Vijlen, Limburg. Meerdere malen verkozen tot de beste wijngaard van de Lage Landen. Deze wijn is een blend van Souvignier Gris en Pinot Gris, vol en krachtig met smaken als steenfruit, gedroogd fruit en honing. Vrij floraal en makkelijk om meer te beginnen.
Eendeneigeel (1 uur gegaard op 64 graden) op een brunoise van appel- en bleekselderij, schuim van laurier, krokant gebakken blokjes huisgemaakte bloedworst, bloemkoolcrème en een eenden eidooier. Erop een schuim van laurier met zeewierpoeder. De eierdooier is net gaar genoeg en mijn zusje zit zelfs met smaak de bloedworst te eten, terwijl ze dacht dat ze dit niet lekker zou vinden. Het luchtige schuim erop, maakt het gerecht helemaal af.
Erbij drinken wij een bijzonder glas, namelijk de Jasmijn Orange wijn, uit Erichem Gelderland. Een unieke oranje wijn waarbij de schillen van de Souvignier Gris druif mee gisten. Dit geeft tannines eraan waardoor je een wijntje met een “bite” en een oranje kleur krijgt. Veel tonen van gekonfijte sinaasappel, tropisch fruit en mandarijn.
Tussengerechten
Gevulde Savooiekoolbladeren met ricotta paddenstoelen duxelle, pecannoten, zoetzure koolrabi, gezouten citroenschil, dragon en XO (gedroogde paddenstoelen). Vervolgens gebrand met bovenop geraspte Nederlandse feta. Geserveerd met een bouillon van Granny Smith appel en komkommer. En wederom een bijzondere combinatie.
Erbij een Wijngaardsberg Pinot Gris 2018. Een witte wijn uit Ulestraten, Limburg. De Pinot Gris wordt gebrouwen door Domein de Wijngaardsberg en deze kent al een lange wijntraditie. Al in 968 na Christus werd hier wijn gemaakt. Dat maakt dit het oudste bewijs van wijnbouw in Nederland. In de mond een romige structuur, beendroog met geel- en tropisch fruit.
Rode mul met gefermenteerde wortel aangemaakt met limoen, koriander en yuzu-gel. Daarbij een saus gemaakt van kerriekruiden, visbouillon en gochujang (gefermenteerde rode chili) met een inktvisinkt koekje. De mul is precies goed gebakken, lekker knapperig huidje met een goddelijke kerriesaus.
Erbij drinken wij de Apostelhoeve Riesling 2020. Een witte wijn uit Maastricht, Limburg. Deze Riesling wordt ook wel de koning onder de witte wijnen genoemd door de elegantie en verfijning. Buiten dat om is de wijn heel fris en fruitig en in zijn geur komen vooral citrusfruit en Granny Smith appelen naar voren.
Gepofte Knolselderij (met schil en al gepoft op 56 graden) en vervolgens gebakken met bovenop een mix van gepofte zaden. Hiernaast een koffiemayonaise, knolselderijcrème en pompoenpittenpraliné, geserveerd met een vinaigrette van karnemelk, vlierbloesem en lavas. Wat kan een simpele knolselderij toch fantastisch bereid worden.
Erbij drinken wij de Dassemus Solaris 2019. Een witte wijn uit Chaam, Brabant. Een hele kleine wijngaard die biologisch gecertificeerd is. Er wordt helemaal niets gespoten en ze kweken dan ook alleen druivensoorten die resistent zijn tegen schimmels. Eén daarvan is dus de Solaris druif. Deze wijn is in de neus onwijs geurig (bijna geparfumeerd), en in de mond kruidig, bloemig en droog.
Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht krijg ik dus Lamsvlees. Slow cooked lamsschouder met lamgelei en gebrande zilveruitjes erop. Daarnaast gebakken lamsbout geserveerd met een Thaise basilicum- en doperwten flan, tuinbonen en een lamsjus. Ik ben gek op lam en dit gerecht is echt top.
Erbij drink ik de Wijngaardsberg Pinot Noir 2018. Een rode wijn uit Ulestraten, Limburg. Domein de Wijngaardsberg is het oudste bewijs van wijnbouw in Nederland. Pinot Noir met de kenmerkende Pinot Noir neus: framboos, kers en aardbei, veel hout aroma’s. Het koele klimaat in Nederland maakt hem elegant en soepel.
Omdat mijn zusje echt niet van lamsvlees houdt, heeft zij gekozen voor een vegetarisch hoofdgerecht. En dat was knapperige Koolrabi gekookt met citroentijm en zachte koolrabi gekookt met Ketel 1 jenever. Geserveerd met artisjokcrème, gepofte wilde rijst, verveine beurre blanc en verse verveine. Een fantastisch alternatief voor het lamsgerecht. Hoe bijzonder mooi en lekker kan een vegetarisch gerecht geserveerd worden.
Erbij drinkt zij de Thorn Frühburgunder 2018. Een rode wijn uit de Maasvallei, Limburg. De Frühburgunder is een vroegrijpe Pinot Noir van Wijngoed Thorn. In de neus vol aroma’s van kersen, bramen en framboos, in de mond vol en fruitig met een heerlijk lange afdronk.
Wij dachten dat wij aan het nagerecht toe waren, maar er verscheen nog een heerlijke gebakken Eendenlever geserveerd met zoete rabarber, amandelcrème, krokante sesam, roze peper en pollen (stuifmeel verwerkt tot crunch) met bovenop rabarber schuim. Nu zijn we gek op eendenlever en hebben dit heerlijke opgepeuzeld. Weer een grandioze combinatie.
Erbij wordt een Aan de Breede Beek Muscato Secco 2018 geserveerd. Een mousserende witte wijn uit Nijkerk, Gelderland. Een hele kleine wijngaard, 2 hectare, volledig gerund door de eigenaar en vrijwilligers. Dit is een witte secco, ook bekroond als beste parelwijn van 2020, met aroma’s van bloemen, vlierbessen en appels.
Desserts
Als pre-dessert wordt een kleine Tartelette gevuld met rabarber en zoetzure gele bietjes met bovenop een gembermousse geserveerd. Een heerlijk eenhaps hapje als voorbereiding voor de nagerechten. Nagerechten? Ik zit al vreselijk vol, daarom slaan we de Nederlandse kazen over.
Als laatste genieten wij van een zachte guanaja Chocoladecake, chocolade opaline gevuld met witte chocolade-yuzu mousse, gebrande bloedsinaasappel en limoen, ijs van bruine boter en een venkelzaadcrumble. Wat een fantastische afsluiter van het diner! Ondanks dat we eigenlijk vol zitten, gaat deze goddelijke afsluiter er goed in.
Erbij een St Martinus Zusje 2020 uit Vijlen, Limburg. Zusje is een heerlijke niet te zoete dessertwijn gemaakt van een blend van Solaris en Muscaris. Die laatste is een heerlijke, aromatische en zoete druif, verwant met de muscat en dat proef je. Alcohol is slechts 8%.
Verfrissende combinatie met de chocolade.
Restaurant Floreyn in Amsterdam
Wat een fantastische avond hebben wij bij restaurant Floreyn in Amsterdam. Het is ontzettend genieten van alle bijzondere gerechten en het geweldige Nederlandse wijnarrangement. Alle gerechten zijn subliem, ik kan bijna geen favoriet kiezen. De haring is heel bijzonder, de rode mul is top, maar eigenlijk zijn alle gerechten geweldig. En de wijnen zijn een perfecte match bij het menu. Hulde voor Jasper en zijn team omdat zij de Nederlandse producten in de spotlight zetten.
Mocht je op zoek zijn naar een fine dining restaurant Amsterdam, dan kan ik jullie dit restaurant van harte aanbevelen! En kies dan voor het menu inclusief wijnarrangement.
Ze hebben ook een speciale cocktailkaart in Floreyn. De cocktails worden gemaakt van Nederlandse dranken en likeuren.
Parkeren kan je in de Parkeergarage Albert Cuyp. Daar vandaan loop je binnen twee minuten naar het gezellige restaurant.
Restaurant Floreyn
Albert Cuypstraat 31
1072 CL Amsterdam
+31 20 6707357
Melissa
juli 21, 2021 @ 9:27 am
Hey! Wat klinkt het allemaal lekker! Enkel vraagje, mag je wel drinken en eten tegelijkertijd? Ik ben 4 dagen terug een maagverkleining ondergaan!
Hanneke de Jonge
juli 21, 2021 @ 9:54 am
Hoi Melissa, het was ook fantastisch lekker. Ik ben nu een paar jaar na mijn maagverkleining en kan eigenlijk nog steeds niet eten en drinken tegelijk. Dat is heel erg jammer als je uit eten gaat. Wat ik doe is dat ik overal een nipje van neem, zodat ik toch de wijn/spijscombinatie kan proeven.