Ik had nog allerlei restjes geblancheerde groenten in de vriezer liggen, van die kleine hoeveelheden zilvervliesrijst, bulgur en tarwe (je kent het wel) en een stuk chorizo en gekookte kip in de koelkast. Geen tijd om boodschappen te doen, zo is deze goed gevulde wintergroentesoep met granen tot stand gekomen. Dus kijk wat je nog aan restjes hebt liggen en maak er een lekkere soep van.
Soepen
Kan niet stoppen, zal niet stoppen met de lekkere soepen hier! Soep is gemakkelijk, soep vult, soep is een fijne manier om wat meer groenten in je menu te stoppen en soep is (meestal) goed in te vriezen. Deze week breng ik je deze geweldige groentesoep die boordevol kleur, textuur en smaak zit. En dankzij een gezonde dosis granen is het ook nog eens super vullend. Ik ben zo blij dat dit recept een enorme hoeveelheid is, want ik ga de rest van de winter leven deze soep maken van restjes groenten, vlees en granen!
Het mooie van deze soep is dat hij enorm veelzijdig is. Je kunt vrijwel elke groente aan deze soep toevoegen, waardoor hij ideaal is om allerlei groenten in je koelkast en vriezer op te maken. Ik gebruikte ui, knoflook, tomatenblokjes, paprika, wortelen, pompoen, pastinaak, bevroren sperziebonen, maar je kunt deze groenten vervangen met wat je nog op voorraad hebt.
Granen
Granen en rijst zijn geweldig om in soepen, stoofschotels, salades, pilaf en meer te verwerken. Je kunt het meestal vinden in de graanafdeling van je supermarkt, in de buurt van rijst.
Granen zijn zaden in de vorm van aren en behoren tot de familie van grassen. Tot de granenfamilie behoren o.a. farro, gerst, gierst, haver, maïs, rijst, rogge en tarwe. Maïs en rijst? Ja dat zijn ook graansoorten, hoewel de maïs niet op een graankorrel lijkt. Granen zijn er dus in allerlei vormen, kleuren en smaken.
Granen zijn een belangrijke bron van vezels, eiwitten, calcium, fosfor en kalium.
Bouillon
De bouillon heeft een groot deel van de smaak in deze soep, dus zorg ervoor dat je een bouillon van goede kwaliteit gebruikt. Of je gebruikt een lekkere zelfgemaakte groente-, rund-, of kippenbouillon.
Erbij
Deze soep vraagt gewoon om een lekker stuk beboterd knapperig brood! Ik zou kiezen voor iets met veel textuur, zoals zelfgemaakte sodabrood, brood met olijfolie en rozemarijn of focaccia.
Tips:
De soep kan je vullen met gekookte of ongekookte rijst en granen zoals zilvervliesrijst, bulgur en/of tarwekorrels.
Gebruik een selectie van gegaarde blokjes/stukjes groenten die je nog in de koelkast hebt liggen, zoals pompoen, pastinaak, wortel, broccoli, bloemkool en/of paddenstoelen.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.