Het is voorjaar de vlier staat volop in de bloesem en ik heb in ons dorp de bloesem geplukt. Moest wel eerst op Facebook vragen waar ik het kon vinden, maar het staat overal in het groen blijkt nu. Van de vlierbloesem heb ik siroop gemaakt, hiervan ga ik weer heel veel andere lekkere recepten maken. Ik heb nu een heerlijk zomers drankje ervan gemaakt, namelijk deze waterkefir met vlierbloesem. Als ijsblokjes heb ik bevroren pitloze witte druiven erin gedaan, die ook nog hun smaak aan dit lekkere drankje afgeven. Schijfje citroen erbij en een tak verse munt, laat die zomer maar komen!

 

Waterkefir

 

Ik drink momenteel elke dag een groot glas zelfgemaakte waterkefir.
Nu denk je misschien, weer zo’n trendy drankje. Maar niets is minder waar, kefir werd al eeuwen geleden gemaakt en gedronken. Het gaat zelfs terug naar de oorspronkelijke bewoners van de Kaukasus die dronken het al en het verhaal gaat dat de profeet Mohammed de kefir destijds aan hun geschonken heeft.

 

Wat is waterkefir? Deze drank wordt door de natuur gebrouwen door een waterkefircultuur aan suikerhoudend water toe te voegen. Hierdoor ontstaat een natuurlijk gisting (fermentatie). Nu is suiker niet goed voor ons, maar de kefircultuur heeft dit nodig om de suiker om te zetten in de verschillende goede melkzuurbacteriën in dit drankje. Een wonder uit moeder natuur.

 

Kefir bevat daardoor veel probiotica, wat goed is voor ons immuunsysteem en dat kunnen we wel gebruiken in deze tijd.
Natuurlijk begint een goede gezondheid met goede voeding, dat levert de juiste voedingsstoffen voor een optimale spijsvertering.
De probiotica (melkzuurbacteriën) in de kefir stimuleren het immuunsysteem, zorgen voor een betere opname van voedingsstoffen en ruimen de schadelijke bacteriën in ons darmenstelsel op.

 

Vlierbloesem

 

In het voorjaar vanaf mei (tot begin juli) staat de vlierbloesem te bloeien. De heerlijk geurende witte kleine bloemetjes zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens gezond voor ons. Je vindt de vlierstruik op licht vochtige grond in de halfschaduw. Meestal tussen andere struikgewassen, in loofbossen en aan rivierovers.
De vlierbloesem kan je op diverse manieren gebruiken, meestal maak ik er een siroop van.
Hoe je dat doet, kan je hier lezen.

 

Fruit

 

In plaats van bevroren witte druiven, kan je allerlei andere soorten fruit erin doen. Je kunt bijvoorbeeld bevroren schijfjes sinaasappel of citroen, blauwe bessen, aardbeien, frambozen, bramen, mango of ananas gebruiken. Als je dit bevroren in het glas doet, hoef je geen ijsblokjes te gebruiken en krijgt het drankje nog een extra fruitsmaakje. Hierdoor heb je een heerlijk ijskoud zomers drankje.

 

 

Recept Waterkefir met vlierbloesem: