Dit voorgerechtje raakt alle juiste snaren, zoet, pittig en hartig. Rijpe vijgen worden ingesneden en gevuld met romige burrata kaas, een delicaat plakje Prosciutto en geroosterde pecan noten. Daarover kan je nog wat balsamico-siroop heen druppelen
Serveer het met geroosterd brood om een feestelijk dinertje op een zeer smakelijke toon te beginnen! Het is een indrukwekkend voorgerecht en maakt het serveren van een etentje een fluitje van een cent.

Het zoete van de rijpe vijgen, de superromige burrata, hartige Prosciutto en de balsamico zijn een klassieke combinatie. Serveer het op deze leuke manier op een bedje van peperige rucola sla en je zult scoren op een etentje thuis. Natuurlijk kan je het als een salade serveren, zoals deze, maar op deze manier heeft het toch iets speciaals, nietwaar?

Vijgenroosjes met Prosciutto en burrata

Vijgen

Gebruik lekkere zoete en mooie rode vijgen voor dit gerecht. Mochten ze niet rijp zijn, dan kan je ze insnijden, iets openklappen en een beetje honing erover gieten. Zet ze even onder de hete grill van jouw oven en grill ze 4-5 minuten, of tot ze gekarameliseerd zijn. Dit kan je van tevoren doen. Laat het afkoelen en zet afgedekt in de koelkast tot je het gerechtje gaat maken.

Vijgen zijn doorgaans in het seizoen van eind augustus tot november. Soms zijn vijgen in een supermarkt niet helemaal rijp (vergelijkbaar met steenfruit) en kunnen ze stevig, droog en vrij smaakloos zijn. Het is belangrijk om rijpe vijgen te vinden die zacht aanvoelen.

Prosciutto

Eén van de bekendste gedroogde hamsoorten uit Italië is Prosciutto crudo. Een ambachtelijke ham dat al eeuwenlang op dezelfde manier geproduceerd wordt en waarvan de smaak onveranderd is. Prosciutto betekent ‘ham’ en crudo ‘rauw’. Dit betekent dat de ham gepekeld en gedroogd is.
Ik heb deze ham en de rest van de boodschappen bij de Coop gekocht. Check hier hun website voor heerlijke Kerstinspiratie.

Burrata

Als jij nog niet bekend bent met Burrata kaas, laat me jou dan kennis laten maken met de romigere, smakelijkere tegenhanger van mozzarella. Burrata is in feite mozzarella kaas die is gevuld met room. Het resultaat is de romigste, zachtste kaas met een milde smaak die het de perfecte match maakt voor zoete vijgen en hartige Prosciutto. Voeg een beetje peperige rucola aangemaakt met balsamico en olijfolie toe aan de mix en je hebt mijn nieuwste obsessie.

Tips:

Je kunt ook andere soorten gedroogde ham gebruiken zoals Parma, Serrano, Coburger, etc.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

De Coop heeft een heerlijk uitgebreid kerst assoritment. Dus als je een Coop in de buurt hebt, ga dan zeker even langs om te kijken!

Recept vijgenroosjes met prosciutto en burrata: