Een heerlijke zomerse salade geïnspireerd op de geweldige verse producten die ik tegenkwam op de markt. Een venkel wortelsalade met sinaasappel en olijven is een eenvoudig recept. Meng dungesneden venkel, wortel, sinaasappels, een paar zwarte olijven en een scheutje olie en het is een winnende combinatie. Bekend in het Middellandse Zeegebied vooral in Zuid-Italië. Je kunt salade nog aanvullen met wat rucola, pistachenoten, Parmezaanse kaas, munt- of basilicumblaadjes, een snufje rode peper, een snufje wilde oregano of een beetje zout. De salade hoeft niet beperkt te blijven tot alleen navelsinaasappelen. In het seizoen zijn bloedsinaasappelen of grapefruit ook welkom.
Deze venkel wortelsalade met sinaasappel en olijven is zonnig en vol kleur. Het zoute van de olijven en het anijsachtige van de venkel hebben de perfecte balans en contrasteren met de zoetheid van de wortels en sinaasappels.
Dit recept heeft een solide balans tussen hartige en zoete smaken. Naast textuur is een geweldige salade een mix van allerlei verschillende dingen die samenwerken en ervoor zorgen dat je blijft terugkomen voor meer.
Omarm variatie met salades, inclusief salades die geen sla als basis hebben. Ik hou van een salade met groenten, maar er is geen reden om jezelf te beperken.
Salades moeten ongeacht het weer worden genoten.
Venkel
De venkelknol behoort tot de wortelfamilie, maar wordt eigenlijk niet als een knolgewas beschouwd. Dat komt omdat de witte bol boven de grond groeit en niet ondergronds. Uit de bovenkant van de bol komen lange stengels met lichtgroen blad wat op dille lijkt. De gehele plant is eetbaar. Je kunt het rauw of gekookt eten. Het heeft een anijs- en zoethoutsmaak en is knapperig en fris van structuur.
Venkel snijden is eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een scherp mes of een mandoline.
Snijd de boven- en onderkant van de knol af. Hierdoor verwijder je de stengels, maar houd ze apart, zodat je de salade kunt garneren met het blad.
Halveer de bol in de lengte. Verwijder de harde buitenste laag.
Snijd deze helften nogmaals in de lengte door. Je zou dan 4 secties moeten hebben.
Snijd de venkel kruislings in dunne plakjes.
Je zult versteld staan hoeveel venkel je uit één bol kunt halen. Er zijn veel lagen en als je ze in dunne plakjes snijdt, is de opbrengst hoog.
Venkel bevat weinig calorieën en zit boordevol voedingsstoffen. Het is een geweldige bron van vitamine C, vezels, kalium en meer. Het is het soort ingrediënt dat je in een salade kunt gooien om de kenmerkende smaak en textuur toe te voegen.
Sinaasappel
Ik gebruik graag meer dan één soort sinaasappel. Navelsinaasappelen of bloedsinaasappelen zijn allemaal lekker in salades. Bloedsinaasappelen zijn zoet en hebben prachtig robijnrood gekleurd vruchtvlees. Navelsinaasappelen zijn zoet en scherp en behoren tot de meest algemeen verkrijgbare sinaasappelen.
Wanneer je een sinaasappel of een citrusvrucht wilt segmenteren, verwijder je de schil en het vlies en snijd je elk segment eruit. Na een paar keer zul je het onder de knie krijgen. Hier leest u hoe u het moet doen:
Snijd de boven- en onderkant van een sinaasappel.
Leg een platte kant op een snijplank. Gebruik vervolgens je mes om de schil en het witte gedeelte eraf te snijden, waarbij je de ronding van de vrucht volgt. Neem een kleiner mes om eventueel gemist wit te verwijderen.
Neem de geschilde sinaasappel in je hand en knip elk segment tussen de vliezen uit.
Meer recepten voor salades met citrus erin:
Salade met raap, bloedsinaasappel en hazelnoten
Roodlof en sinaasappel met blauwe kaasdip
Salade met kip, rode biet, bloedsinaasappel en linzen
Rode salade met bietjes, bloedsinaasappel en linzen
Salade met halloumi en sinaasappel
Citrus salade met granaatappel, rode ui en munt
Geroosterde citrussalade met avocado
Tips:
Door de uienringen te marineren in de rode wijnazijn, gaat het hele scherpe van de ui eraf en worden het mooie rode en frisse uienringen.
De salade eet je het lekkerst op de dag dat je hem maakt, maar je kunt hem in een luchtdichte verpakking in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren.
Wat het moeilijker maakt om deze restjes te bewaren, is dat citrusvruchten sappig zijn en de andere ingrediënten zacht of drassig kunnen maken. Bewaar extra vinaigrette in een aparte pot.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.