Tijdens onze reis naar Istanbul vorig jaar genoten we van heerlijk eten. Onze gids nam ons mee naar de beste restaurants, waar we onder andere de Turkse witte bonenstoofpot Kuru fasulye proefden. Dit gerecht is eenvoudig maar heel lekker en een echte favoriet in Turkije.
In dit gerecht worden gedroogde bonen gekookt in een gekruide tomatenbouillon en geserveerd met rijst. Het is een makkelijke en goedkope maaltijd voor doordeweekse dagen. Kuru fasulye is veelzijdig en makkelijk te maken. Het bevat witte bonen in een smaakvolle saus, perfect voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs. Het is een voedzame maaltijd, ideaal voor koude dagen. Ik was meteen enthousiast om dit gerecht ook thuis te maken.
Kuru fasulye: de turkse witte bonenstoofpot
Je kunt deze stoofpot vegetarisch maken of met rund- of lamsvlees. In Turkije heeft elke familie zijn eigen versie, dus je vindt veel verschillende recepten. Je kunt het bereiden met blokjes rundvlees, lamsvlees, lamskoteletten, pastrami (gedroogd gezouten vlees) of sucuk (pittige worst). Of maak een vegetarische versie als je liever geen vlees eet. Ik heb lamsgehakt gebruikt, omdat ik dat nog in de vriezer had liggen.
Dit gerecht is een basisgerecht in de meeste Turkse eetgelegenheden, ook wel lokanta’s genoemd. Als je ooit in Istanbul bent, moet je absoluut lunchen in zo’n restaurant.
De juiste bonen
Kuru fasulye wordt traditioneel gemaakt met gedroogde witte bonen. Voor gemak heb ik een pot witte (Lima) bonen gebruikt. Deze bonen geven het gerecht eiwitten en een lekkere textuur. Je kunt ook cannellini bonen of Lima bonen gebruiken als vervanging.
Tips voor de perfecte kuru fasulye
- Je kunt rode peperpasta (aci biber salcasi) vinden in een Turkse winkel. Als je die niet kunt vinden, kun je het vervangen door extra tomatenpuree met een beetje harissa of sambal. Ook kun je pul biber (Turkse chilivlokken) vervangen door gewone chilivlokken.
- Voor dit gerecht heb ik zelfgemaakte runderbouillon gebruikt, maar je kunt ook kant-en-klare bouillon gebruiken.
Als je dit recept hebt geprobeerd en het lekker vond, laat dan een reactie en beoordeling achter!