Ik had vandaag zin in een tosti voor de lunch. Laat ik eens kijken wat er nog in de koelkast ligt. Ik wist dat we een mooi stuk Gruyère kaas hadden en dus besloot ik dat het een tosti ham kaas en rozemarijn zou worden. Simpel, maar superlekker door de verse rozemarijn erin. Die rozemarijn groeit weelderig in mijn kruidentuin, dus goed excuus om het wat vaker te gebruiken.
Tosti
Een tosti geen dieetvoedsel. Dus als ik er een eet, moet hij geweldig zijn! Knapperig, zout, boterachtig aan de buitenkant en smeuïge, gesmolten kaas aan de binnenkant. Ben je klaar om de ultieme tosti te maken?
En een tosti is een hele goede manier om het iets ouder brood op te maken. En ook om restjes kaas, ham en/of zelfs groenten die nog in de koelkast liggen, te verwerken. Een no-waste gerechtje zeg maar.
Als je op zoek bent naar een snelle maaltijd voor doordeweeks waar het hele gezin van kan genieten, probeer dan deze smakelijke tosti’s. Ham en kaas worden verfijnd met de toevoeging van rozemarijn. Ik vond 1 theelepel de perfecte hoeveelheid rozemarijn voor dit recept. Rozemarijn kan overheersend zijn als je er te veel van gebruikt.
Hoe maak je een goede tosti
Ik besef dat het misschien vreemd lijkt om een recept te delen voor wat in feite gewoon een simpele tosti is. Maar ik wil toch mijn gouden regels voor mijn allerbeste gegrilde tosti delen met jullie:
Gebruik twee soorten kaas, bijvoorbeeld mozzarella voor de elasticiteit en een andere voor de smaak zoals Gruyère, Cheddar of Goudse kaas.
Gebruik een lekkere ham zoals bijvoorbeeld York ham.
Laat je tostiapparaat links liggen. Gebruik een pan op je fornuis! Kijk eens naar de superieure gouden korst waar je in kunt bijten!
Om het vervolgens van uitmuntend naar nieuwe hoogten van grootsheid te brengen: gebruik zuurdesembrood in plaats van gewoon brood.
Goudbruin moet de tosti eruitzien! Diep goudbruin, egaal gekleurd, knapperig.
Leg het op een snijplank en snijd het doormidden. En dan… wacht even… de kaastrek!
De gesmolten kaas, de perfecte combinatie van de prachtige smelteigenschappen van mozzarella gemengd met de smaak van Gruyère of Cheddar, dit wil je!
Tips:
Natuurlijk kan je ook andere soorten kaas gebruiken. Misschien heb je nog een stuk brie, blauwe kaas, geitenkaas, etc. in jouw koelkast liggen.
Rauwe ham zoals Prosciutto, Coburger of Parmaham is ook erg lekker.
Hier vind je nog veel meer heerlijke tosti recepten.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.