Ik heb toch een heerlijk recept om sperzieboontjes te bereiden. Deze sperziebonen met roomkaas en salie moet je een keertje proberen! Gekookte boontjes op een romige dressing en afgetopt met krokant gebakken salieblaadjes en een zadenmix.
Een gerecht dat weinig moeite kost, geweldig als vegetarische lunch met stukken van je favoriete brood, of als bijgerecht bij je volgende etentje.
Sperziebonen
Je kunt voor dit gerecht sperziebonen of haricots verts gebruiken. Dit is bij uitstek een recept om zomers te maken als de bonen er in overvloed zijn. Knapperig van versheid, helemaal in het seizoen.
Het schoonmaken van de boontjes is eigenlijk heel eenvoudig. Spoel de ze eerst even goed af onder de koude kraan. Snijd vervolgens de puntjes eraf. Bij hele verse bonen kan je de puntjes er ook af breken. Voor dit recept snijd of breek je ze niet doormidden, maar laat je ze heel.
Naast koken kan je bonen ook heel goed roerbakken en wokken, stomen en in de oven bereiden. Daarnaast kan je er een lekkere salade van maken. Maar eet je nooit rauw, ze bevatten namelijk een giftige stof lectine.
Belangrijk: sperziebonen mogen niet rauw gegeten worden. Ze bevatten van nature een licht giftig eiwit (lectine) dat alleen door de bonen goed te verhitten onschadelijk gemaakt wordt.
Dit recept is een geweldige manier om ze te gebruiken, naast het feit dat het een snel en lekker recept is.
Verse sperziebonen kan je maar kort bewaren. Reken ongeveer drie vier dagen in een open papieren zak op een koele plek. Boontjes die te koud bewaard worden krijgen snel bruine plekken en bederven.
Vervangingen
Als je groene asperges hebt, werkt dat net zo goed zonder andere vervangingen, maar pas de kooktijd aan.
Kan je geen salieblaadjes vinden, gebruik dan andere verse groene kruiden. Deze zou ik dan niet bakken.
In plaats van roomkaas kan je ook een plantaardige vervanging gebruiken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.