In de oven geroosterde pompoen met een pittige pepersaus en knapperige uien is een bekend gerecht uit Turkije. Eet het als vegetarisch hoofdgerecht of als bijgerecht bij een vleesgerecht. Deze Sinkonta ovenschotel met pompoen en uien is een heerlijke manier om pompoen eens op een andere manier te bereiden.

 

Sinkonta

 

Sinkonta is een gerecht dat tot de Egeïsche keuken behoort. Deze sinkonta ovenschotel met pompoen en uien heet met balkabağı sinkonta. Het pompoenseizoen is aangebroken. Maar als je bent opgegroeid met een keuken die zich richt op aardappelen, vlees en groenten zal je waarschijnlijk niet aan iets anders denken dan soep gemaakt van pompoen. Hoewel de Turkse keuken een zeer rijke keuken is, is deze niet onder één dak verzameld. De Turkse keuken is eigenlijk een geheel van verschillende keukens. Elke regio heeft zijn eigen keuken.

 

Als het om de Egeïsche keuken gaat, denken de meeste mensen waarschijnlijk alleen aan köfte. Aan de andere kant kennen de mensen die alleen voor vakantie naar de Egeïsche regio reizen, de open buffetmaaltijden van all-inclusive hotels of tot de smakeloze pides van derde klas pide restaurants.
Maar zoek eens de wat kleine thuiskokende restaurants die over het algemeen de lokale bevolking bedienen. Hier vind je de traditionele keuken van het land. En is het mogelijk om deze gerechten te eten tegen zeer redelijke prijzen. Als je dit kunt doen, krijg je de kans om kennis te maken met de echte Egeïsche keuken.

 

Een andere optie is om dit thuis te maken. Deze pompoen sinkonta is bijvoorbeeld een geweldig recept voor beginnende kokers. Beide ingrediënten zijn erg makkelijk en het is ongelooflijk lekker. Zoals elk lokaal recept kan de bereiding van de sinkonta per regio en huis verschillen.
Sinkonta wordt ook wel met courgette, wortel of aardappel gemaakt. Lijkt me ook erg lekker.

Sinkonta ovenschotel met pompoen en uien

 

Salca biber*

 

De salca biber oftewel aci biber salçasi is een pasta gemaakt van rode pepers. De zaadjes van de rode pepers worden verwijder en dan worden ze geplet met zout. Dit wordt gedurende een week in de zon gedroogd voor een extra intense smaak.
Het lijkt op tomatenpuree, smaak de smaak is dankzij de pepers lekker pittig, houdt daar wel rekening mee!
Je vindt het in een Turkse supermarkt. Maar als je het niet vinden kunt, vervang het dan door Ajvar, deze vond ik toevallig in mijn lokale AH.

 

Tips:

 

In plaats van salca biber kan je ook pesto van zongedroogde tomaten gebruiken. Of tomatenpuree met gerookte paprikapoeder.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Sinkonta ovenschotel met pompoen en uien: