Deze Indonesische sambal goreng tempeh is lekker pittig, geurig en boordevol smaken! Gebakken in plaats van gefrituurd, is deze versie iets gezonder en gemakkelijker te bereiden. Het enige wat je nodig hebt is 25 minuten en een handvol ingrediënten om deze sambal goreng tempeh te maken.
Oproep aan alle liefhebbers van specerijen, deze sambal goreng tempeh is een must-try! Met perfect gebruinde tempeh gekookt in een rijke sticky saus, barst dit gerecht van smaken. Ik hou ervan om het te combineren met wat gestoomde rijst en sajoer boontjes.

 

Waarom sambal goreng tempeh zo lekker is:

 

Boordevol smaken met een lekkere kick van de (huisgemaakte) sambal.
Eenvoudig en snel te maken, klaar in 25 minuten!
Een gezondere versie die gebakken is in plaats van gefrituurd.
Super veelzijdig en past goed bij alle Aziatische gerechten.
Een heerlijke Indische snack of bijgerecht bij een rijsttafel.

 

Tempeh

 

Tempeh is afkomstig uit Indonesië en wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen die in een cakeachtige vorm wordt geperst. Het is voedzaam, smaakloos en licht nootachtig, het neemt de smaken van eventuele toegevoegde sauzen of smaakmakers over.
Tempeh wint de laatste tijd aan populariteit in het westen als plantaardige vleesvervanger vanwege het hoge eiwitgehalte.
Je vindt tempeh tegenwoordig wel in de meeste grotere supermarkten, maar sowieso bij de toko. Daar is het trouwens een stuk goedkoper.
Snijd een blok tempeh eerst in dunne plakken en deze dan in dunne reepjes (lucifers).

 

Ingredienten:

 

Rode peper, ook wel lombok genoemd. Dit is een niet te pittige peper, gebruik zoveel of weinig als jij lekker vindt.
Ketjap manis, dit is de zoete ketjap.
Palmsuiker, oftewel kokossuiker, maar je kunt het vervangen door rietsuiker of bruine basterdsuiker.
Zonnebloemolie, in deze olie kan je op hoge temperatuur bakken. Je kunt dit vervangen door arachideolie of rijstolie.
Sjalotten, kan je vervangen door 1 ui.
Knoflook, ben je gek op knoflook voeg dan nog meer toe.
Laos ook wel galanga of Thaise gember genoemd is een wortel die je zowel vers als gedroogd kunt gebruiken.
Trassi is een gefermenteerde garnalenpasta die vaak wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen.
Sambal oelek is een authentiek pittige sambal uit de Indonesische keuken. Je kunt ook zelf sambal maken, het recept ervoor vind je hier.

 

Tip:

 

Serveer de sambal goreng tempeh met gekookte witte rijst en sajoer boontjes, zodat je een complete maaltijd hebt.

 

 

Recept Sambal goreng tempeh: