Heerlijke en snelle roergebakken rode spitskool is lekker bij kip-, kalkoen-, of varkensvlees. Het is een snel, kleurrijk, gemakkelijk en voedzaam bijgerecht, boordevol smaak en klaar in slechts 15-20 minuten!
Rode spitskool, ook wel paarse spitskool genoemd en is een betaalbare groente. Het is perfect om een vleugje kleur en knapperige textuur toe te voegen aan een koolsalade. Deze keer deel ik echter een warm en smaakvol recept voor roergebakken rode spitskool.

 

Dit recept voor makkelijk gekookte rode kool vereist slechts een handvol ingrediënten en is in minder dan 20 minuten klaar. Het is simpel, troostend en boordevol smaak. Voor deze versie heb ik appel en mango chutney eraan toegevoegd voor extra smaak.

 

Rode spitskool

 

Rode spitskool is een bescheiden maar voedingsrijke groente. Het staat bekend om zijn rijkdom aan darmvriendelijke vezels, stapels antioxidanten en verschillende vitaminen en mineralen, met onder andere ontstekingsremmende en hart-gezonde voordelen.
Rode spitskool is een kruising tussen de rode kool en de spitskool. Het heeft dezelfde smaak als de spitskool, maar heeft als voordeel dat het een veel kortere bereidingstijd heeft dan de rode kool. Daarom is het ook zo geschikt om te roerbakken.

 

Als je een hele kool koopt is deze behoorlijk lang houdbaar. Rode spitskool is het hele jaar beschikbaar, maar het beste verkrijgbaar van mei tot en met augustus. Wanneer je een rode spitskool koopt, zoek er dan een met een dichte, strak verpakte krop die glanzend en vlekvrij is. Hij moet ook zwaar aanvoelen voor zijn formaat.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes in de lengte doormidden, dan in kwarten. Snijd de harde kern eruit en snijd de kwarten dan in dunne repen. Gebruik de kool rauw, gekookt of als roerbakgroente.

Roergebakken rode spitskool

 

Erbij

 

Dit bijgerecht is een voedzame en heerlijke samen met:

Stevige stoofschotels zoals Rundvlees stoofpot met steranijs, Kippendijen in bruin bier gestoofd, Stoofgerecht van wild en paddenstoelen en Kruidige runderstoof met cranberries.

Vegetarische gerechten zoals Quiche met prei, geitenkaas en cranberries, Vegetarische Wellington van wintergroenten en Galette met pompoen en paddenstoelen.

Of serveer het bij deze heerlijke Gevulde kalkoenrollade, Varkensrack met zoetzure saus of Buikspek uit de oven.

 

Tips:

 

Wil je de mango chutney zelf maken? Dan vind je hier het recept.

Dit recept voor gebakken spitskool werkt net zo goed met de ‘gewone’ spitskool.

Bewaren: Laat de gebakken rode spitskool afkoelen en bewaar eventuele restjes in een luchtdicht bakje in de koelkast gedurende 3-4 dagen.
Het kan ook worden ingevroren, tot 3 maanden in een diepvriesbakje of ziplock zak.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Roergebakken rode spitskool: