Het wordt weer kouder, tijd voor een lekkere stamppot. Deze Pastinaakstamppot met gehaktballetjes in zoetzuur is zo’n heerlijk stamppotje. Het zoete van de pastinaak gaat goed met het pittige en zoete van de gehaktballetjes, een combinatie die je eens proberen moet!
Pastinaak
De pastinaak was een vergeten groente, maar heeft helemaal zijn comeback gemaakt. Je vindt ze in de herfst en winter bij de groenteboer en in de supermarkten. Het is een witte wortel en is dan ook familie van de winterpeen. Het heeft een beetje een zoete smaak, maar smaakt toch heel anders dan wortelen. Je kunt aardappelen heel goed vervangen voor pastinaken, het verhaal gaat dat vroeger de hutspot gemaakt werd met pastinaken, winterpenen en uien.
Pastinaken kan je op heel veel manieren bereiden. Je kunt ze koken, stomen, (roer)bakken, roosteren in de oven, frituren, grillen er een soep, puree of stamppot zoals van maken.
Pastinaken zijn niet caloriearm, maar wel heel gezond. Ze zijn een bron van vitamines, mineralen en antioxidanten.
Koop een stevige wortel, dan weet je zeker dat je een goede verse hebt. Mocht je een iets minder verse exemplaar te pakken hebben dan kan deze een vezelige kern hebben. Die kan je het beste eruit snijden.
Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd ze dan in stukken.
Stamppot
Meestal wordt een stamppot in een pan bereid, de aardappelen en groenten worden samen gekookt en dan gestampt. En tegenwoordig maken we van allerlei groentesoorten een stamppot, met of zonder aardappelen. Ja een stamppot kan je heel goed zonder aardappelen maken. Ik heb er hier een paar op een rijtje gezet voor jullie.
Wij zijn gek op stamppotten en je kunt daarom wel diverse recepten hiervoor vinden op de site. Van ouderwetse Boerenkool stamppot zoals mijn moeder en oma die maakten, een Rode bietenstamppot met mierikswortel en dille tot en met een Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen.
Tips:
Je kunt de balletjes* ook in een grote bakpan bakken, als ze gaar zijn kan je de saus erbij gieten.
Extra nodig: pureestamper