Wij zijn gek op pastinaak en je kunt daarom ook aardig wat recepten van deze groente vinden op de site. En ondanks dat ik al diverse pastinaaksoepjes erop heb staan, heb ik toch weer een ander recept ervoor gemaakt. Deze pastinaaksoep met ras-el-hanout en sinaasappel is een heerlijke romige en vegetarische soep met de kick van sinaasappel en de warme smaken van de ras-el-hanout specerijen. Een hartverwarmende soep voor een koude dag, die ook nog eens goed voor je is.
Pastinaken
De pastinaak was een vergeten groente maar heeft toch echt wel een comeback gemaakt. Je vindt ze in de herfst en winter zelfs in alle supermarkten. De witte wortelachtige groente is familie van de winterpeen. De groente is een rijke bron van vezels, vitaminen en mineralen. Je kunt aardappelen heel goed vervangen door de pastinaak. Maak er een lekkere puree van of verwerk het in een soep. Geroosterd of in een stamppotje is deze zoete wortel ook erg lekker.
Als je een biologische pastinaak hebt gekocht, hoef je deze niet te schillen!
Groentesoepen
Wil jij extra groenten toevoegen in jouw eetpatroon, maak dan een heerlijke gepureerde groentesoep. Je kunt dit als lunch, voorgerecht of als avondmaaltijd eten.
Deze groentesoepen zijn heel makkelijk te maken, de basis is een ui, knoflook, de groente en wat bouillon. Verder kan je er allerlei smaakmakers aan toevoegen in de vorm van specerijen en/of verse kruiden.
Ik heb heel veel van dit soort soepjes op de site staan, van bloemkool, wortel, venkel, koolrabi, pompoen, zoete aardappel, broccoli, knolselderij, courgette tot aan rode biet toe.
Topping
Als je de soep maakt voor een etentje thuis, is het wel leuk en lekker om de soep met een topping te serveren. Ik heb hiervoor dunne plakjes pastinaak gefrituurd. Frituur ze niet te heet, want het verbrand snel zoals je op de foto kunt zien. Wellicht kan je beter ronde plakjes van de pastinaak snijden met een dunschiller en die frituren (op 170˚C).
Daarnaast heb ik nog wat sinaasappel boven de soep geraspt voor een extra sinaasappelsmaak.
Je kunt de soep ook serveren met wat fijngehakt peterselie of bieslook, is natuurlijk ook lekker.
Extra nodig: een blender of staafmixer en fijne rasp