Een heerlijk Marokkaans tajinegerecht (dat niet per se in een tajine bereid hoeft te worden maar dat ook gewoon in een pan kan), met die verrukkelijke combinatie van de smaken zoet en hartig. Deze kiptajine met pompoen en honing heeft geweldige smaken gecombineerd met traditionele Marokkaanse specerijen en kruiden. Die voegen veel warmte en smaak toe aan dit hartige gerecht van kip en pompoen. De eenpansstoofpot is gezinsvriendelijk (niet te pittig!), glutenvrij en heerlijk met rijst of couscous.
Tajine
Een tajine ook wel tagine genoemd, is een stoofpot bekend van o.a. de Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse keuken. Kenmerkend aan deze braadpan is de kegelvormige deksel. Het is een soort slowcooker en wordt gebruikt voor het langzaam gaar stoven van vlees-, vis- en groentegerechten. Maar een tajine is ook de naam voor de stoofgerechten die in de aardewerken stoofpot bereid worden. In de Berberse keuken zijn kip- en lamsgerechten erg populair.
De traditionele aardewerken stoofpot komt oorspronkelijk uit de tijd van de Nomaden. De nomaden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika trokken rond met een beperkte bepakking, daardoor waren zij genoodzaakt om éénpansgerechten te maken. Door het vlees lang en langzaam te garen in een tajine, werd het vlees alsnog mals en sappig.
Een tajine bestaat uit twee delen: een ronde schaal met daarop een kegelvormig deksel. De deksel op de schaal wordt vrijwel hermetisch afgesloten. Dit zorgt voor optimale warmtegeleiding. Door de tajine te vullen met vocht bij de ingrediënten is het mogelijk de inhoud te garen. Het vocht verdampt en condenseert het op de binnenkant van de kegel. Zo droogt het gerecht niet uit.
Mocht je geen tajine hebben, dan kan je dit gerecht ook in een stoofpan bereiden.
Pompoen
Een pompoen is een geweldige aanvulling op soepen en stoofschotels en deze tajine. Eén van mijn absolute favoriete winterrecepten. Elke pompoen is geweldig voor deze stoofpot; de oranje hokkaido pompoen, flespompoen of zelfs de kabocha.
Je kunt elke soort pompoen gebruiken die je lekker vindt, maar ik geef de voorkeur aan de zoetere pompoenen voor deze stoofpot, zoals de kabocha. Deze pompoen is heel lastig te snijden, wees voorzichtig daarmee. Hoe je pompoenen het beste kunt schillen en snijden, lees je hier.
Tips:
Je kunt dit gerecht serveren met couscous, bulgur of gekookte witte rijst.
Extra nodig: tajine