Een heerlijk eenpansgerecht wat je langzaam op het vuur laat pruttelen. Het resultaat is een botermalse kip en hele smaakvolle linzen. Zet de pan op tafel en laat iedereen eruit scheppen. Smullen maar van deze kippenstoofpot met rode linzen!
Rode linzen
Linzen zijn supergezond, ze leveren ijzer, vezels en lekker veel eiwitten. Ideaal voor een vegetarisch menu. Daarnaast zijn ze nog goed verteerbaar.
Deze peulvrucht komt oorspronkelijk uit India, waar heel veel soorten linzen gegeten worden. De kleur kan van oranje, goud tot rood zijn. Rode linzen hebben minder smaak dan de groene of zwarte linzen.
Rode linzen worden veel gebruikt in soepen, dahl of curry’s en ze hebben het voordeel dat ze iets minder lang dan de andere linzen hoeven te koken. Ze hoeven vooraf niet geweekt te worden, maar ik heb het toch gedaan.
De rode spliterwten worden vaak een dikke puree als je ze kookt, daarom zijn ze ideaal in bovengenoemde gerechten.
Rode linzen vind je tegenwoordig wel in elke supermarkt.
Gebruik wel de hele rode linzen en niet de split linzen. Deze laatste gebruik je het beste in een soep zoals in deze heerlijke Arabische rode linzensoep.
Garam masala
Garam masala is een geroosterde kruidenmix en komt uit India. Het wordt veel gebruikt in curry’s. Het is een soort kerriepoeder, maar dan weer anders. De kruidenmixen worden zelf samengesteld in de Indiase huishoudens en het recept gaat altijd van moeder op dochter.
Je kunt er vlees, vis of kip mee kruiden, maar ook aardappelen, een curry, tandoori gerechten of saus ermee op smaak brengen.
Je kunt er ook een garam masala pasta van maken, door de kruidenmix te mengen met water. Hiermee kan je het vlees dan marineren.
Het is dus een veelzijdige kruidenmix met een hele specifieke smaak.
De letterlijke vertaling is heet kruidenmengsel, maar eigenlijk is deze kruidenmix helemaal niet spicy. Het geeft meer een warme smaak dan een pittige smaak.
De meest gebruikte specerijen in garam masala zijn korianderzaad, komijnzaad, fenegriek, kruidnagel, kaneel, karwij, kardamom, laurier, cayennepeper, gember, anijs, peper en knoflook.
Debbie Van Bouwel
augustus 1, 2021 @ 10:30 am
Is de peper een kleine rode pikante peper of bedoel je een zoete puntpaprika? 🙂
Ik probeer het uit dit weekend
Hanneke de Jonge
augustus 1, 2021 @ 12:49 pm
Hoi Debbie, leuk dat je dit recept gaat proberen, ben benieuwd wat je ervan vindt.
Met rode peper bedoel ik een rode chili peper en geen rode (punt)paprika. Hoop je hiermee geholpen te hebben.
Mvg, Hanneke
Katarina
maart 2, 2023 @ 10:52 am
Ik heb het geprobeerd en het was heerlijk. Vandaag ga ik het opnieuw maken.
Hanneke de Jonge
maart 2, 2023 @ 11:00 am
Hoi Katarina, dankjewel voor het compliment. Altijd fijn om te horen dat een recept gesmaakt heeft.
Groetjes, Hanneke