Deze kipfilet met paddenstoelen en Marsala is snel en gemakkelijk te bereiden en zit boordevol smaak dankzij de Marsala wijn, gebakken champignons en knoflook. Goudbruin gebakken kipfilets en champignons in een rijke Marsala-wijnsaus wil je gewoon proeven.
Als jij net zo van kip houdt als ik, kan je dit gerecht maken voor een doordeweekse maaltijd, maar ook zeker voor een feestelijk dinertje.
Kipfilets
Ik koop kipfilets graag bij mijn kippenboer Karin, dan weet ik zeker dat ik goede kip gebruik. Je kunt hele dikke filets eventueel iets platter slaan, zodat ze sneller gebakken zijn.
Kipfilet is een mager stukje vlees, het kan snel uitdrogen tijdens het bakken. Zorg er daarom voor dat je het niet te lang bakt. De kipfilet hoeft maar een paar minuutjes per kant gebakken te worden en dan uit de pan gehaald worden.
Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. (Gebruik een roestvrijstalen pan voor de beste bruining. Een antiaanbakpan werkt ook, maar je krijgt dan niet die mooie gouden kleur op de kip.) Leg de met bloem bestoven kip in de pan.
Bak, draai één keer, tot de kip goudbruin is en net gaar, ongeveer 3 tot 4 minuten in totaal (afhankelijk van de grootte van de filets). Doe de kip op een bord en zet apart.
In dezelfde pan bak je dan de paddenstoelen. Het hele recept vind je hieronder.
Of als je een oven hebt moet je eens deze kip uit de oven proberen!
Paddenstoelen
Ik heb kastanjechampignons gebruikt voor dit recept. De witte champignons hebben veel minder smaak, gebruik die daarom niet. Je kunt ook andere soorten paddenstoelen gebruiken zoals shiitake, beukenzwammetjes of oesterzwammen.
Marsala
Marsala is een versterkte wijn uit Sicilië die 100% de moeite waard is om aan jouw voorraadkast toe te voegen, al is het maar om dit gerecht keer op keer te maken. Hij blijft maandenlang goed op een koele, droge plek of in de koelkast.
Je kunt ze ook in kleine flesjes kopen bij de slijterij. Mocht je een grote fles gekocht hebben (is veel voordeliger), maak dan ook eens deze:
Pasta met gerookte forel, rozijnen en Marsala
Knolselderij geroosterd met Marsala
Eendenborst met rozijnen en Marsala saus
Pasta met paddenstoelen en Marsala
Romige paddenstoelensoep met Marsala
Kipkarbonades met druiven en Marsala saus
Varkenshaas met Marsala en zwarte knoflook
Erbij:
Ik heb er een heerlijke knolselderijpuree (zonder de blauwe kaas) en roergebakken baby snijbiet bij geserveerd. Maar het is ook lekker met gekookte rijst, pasta, aardappelpuree en/of roergebakken Cavolo Nero.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.