Rendang Ajam, oftewel kip rendang, is een snellere variant van de traditionele rundvleesrendang. Dit Indonesische recept kent talloze familieversies, en dit is de mijne. Eigenlijk is het het recept van mijn vader, die gek was op Indonesisch eten en koken.
Hij vond het geweldig om een uitgebreide rijsttafel te maken en begon daar de hele week van tevoren al mee. Het marineren, de voorbereidingen – alles moest perfect zijn. Wanneer wij dan met de hele familie, inclusief aanhang, kwamen eten, genoot hij daar enorm van. Die liefde voor koken en lekker eten heeft hij echt aan ons doorgegeven. Mijn moeder trouwens ook, want ze konden allebei fantastisch koken.
Deze keer heb ik de Indonesische Rendang Ajam precies zo gemaakt als mijn vader dat deed. En ja, het smaakte net zoals hij het maakte.
Wat is rendang?
Rendang is een zogenaamde droge ‘curry’, wat betekent dat het vlees niet in de saus zwemt, maar langzaam indikt en karamelliseert. Dit Indonesische klassieker komt oorspronkelijk van Sumatra en is wereldwijd geliefd. Het gerecht wordt gemaakt op basis van vlees, citroengras, gember, knoflook, ui, rode peper en kokosmelk.
Rendang kan op verschillende manieren worden bereid:
- Met rundvlees (rendang daging sapi), eend, geit of kip
- In een vegetarische variant met bloemkool, pompoen, cassave of zoete aardappel
- Met moderne ingrediënten zoals jackfruit, pulled oats of vegetarische kipstukjes
Het geheim van een goede rendang? Langzaam garen in kokosmelk en specerijen. De versie met kip is sneller klaar dan met rundvlees, maar minstens zo smaakvol.
De boemboe
Een goede rendang begint met een krachtige boemboe. Hiervoor pureer je rode pepers, gember, sjalotten, knoflook, citroengras, koenjit, komijn en koriander met een beetje water in een blender of keukenmachine tot een dikke pasta. Traditioneel wordt dit in een vijzel gedaan, wat de smaken nog intenser maakt.
Deze boemboe is met twee rode pepers mild. Wil je meer pit? Voeg extra pepers of een beetje sambal toe.
Welke kip gebruiken?
Ik heb kipdijfilets gebruikt, omdat dit vlees mals blijft en meer smaak heeft. Kipfilet is minder geschikt, omdat het snel droog wordt. Ook kipdijfilets zonder vel maar met bot geven nog meer smaak. Maar ik kies voor kippendijen zonder bot, omdat ze sneller gaar zijn.
Tips
- Door de kip lang te stoven verdampt het vocht en krijg je een diepe, donkere rendang
- Wil je een rendang met meer saus? Voeg op het laatst nog een beetje water, bouillon of kokosmelk toe
- Heb je een slowcooker? Dan kun je de rendang hierin bereiden voor een extra zachte structuur
Lekker erbij
- Witte rijst
- Sajoer boontjes
- Zoetzure komkommer
- Atjar