Elke vierde donderdag van november wordt er in de Verenigde Staten Thanksgiving gevierd. Het is een soort dankdag voor het gewas. De Amerikanen hebben dan vrij en vieren uitgebreid feest met de familie. De tafel wordt feestelijke gedekt en er wordt meestal wel gevulde kalkoen geserveerd, daarom wordt het ook wel Turkey Day genoemd. Daarbij eten ze aardappelpuree, cranberrysaus en pompoentaart. En omdat manlief zo lang in Amerika gewoon heeft, vieren wij de Amerikaanse feestdagen ook. Dit jaar staat er bij ons een gevulde kalkoen rollade op het menu, eentje die het met de Kerstdagen ook goed zal doen!
Kalkoen
In plaats van een hele kalkoen, heb ik dus een rollade gemaakt. Een mooi alternatief als je kalkoen voor een kleiner gezelschap wilt maken. Ik wilde een kalkoenfilet vullen, maar kon bij mijn poelier geen kalkoenfilet met vel krijgen. Waarom gebruik je geen kalkoendijfilet, zei hij. Duh, waarom had ik dat nou niet zelf bedacht……als we kalkoen eten, wil ik altijd de dijfilet eten, omdat dit zoveel malser en sappiger is. Goed idee poelier! Hij heeft voor mij het bot verwijderd en deze meegegeven zodat ik daar een lekkere bouillon voor de saus van kon trekken.
Mocht jij toch het magerder kalkoenfilet willen gebruiken, dek deze dan af met repen ontbijtspek of een ham soort zoals Parma, Proscuitto, etc. Dit voorkomt dat de borst erg uitdroogt.
Rollade
Niets is zo feestelijk als een rollade. Je kunt het vullen met wat jou maar lekker lijkt. Cranberries zijn natuurlijk altijd lekker en daarnaast zijn walnoten lekker krokant in de vulling. Ik heb als smaakmaker natuurlijk een gefruit uitje en daarbij nduja gebruikt. Nduja is een soort smeerbare salami. Mocht je dit niet kunnen vinden, gebruik dan gebakken spekjes of fijngesneden salami.
Je kunt de rollade al een of twee dagen van tevoren vullen en opgerold in de koelkast bewaren. Dit is vooral fijn als je een feestelijk etentje organiseert en je niet de hele dag of avond in de keuken wilt staan. Dan hoef je ’s avonds de rollade alleen nog maar in de oven te schuiven en die doet het werk voor jou.
Garen
Zoals gezegd doet de oven het werk voor jou. Je zet de rollade rauw in de oven en na ongeveer een uur heb je een heerlijk stuk vlees.
Afhankelijk van de dikte van de rollade, zal het vlees ongeveer tussen de 50 en 75 minuten nodig hebben om gaar te worden. Om zeker te zijn dat de rollade gaar is, kan je het beste een vleesthermometer gebruiken. De ideale kerntemperatuur voor kalkoen is tussen de 72°C -74°C. Haal het vlees bij 66°C uit de oven en laat het afgedekt onder aluminiumfolie rusten voordat je het gaat aansnijden. Tijdens dit rusten zal het vlees nog verder garen. Als het 74°C gehaald heeft, weet je zeker dat het vlees gaar is.
Jus*
Maak zelf een lekkere jus bij deze gevulde kalkoen rollade, hier vind je het recept van een zelfgemaakte vleesjus*. De jus voor de kalkoen maak je op dezelfde manier, alleen gebruik je dan een gevogeltefond in plaats van een vleesfond. Je kunt de fond eventueel zelf maken met de botten uit het vlees.
Erbij:
Lekker bij deze gevulde kalkoen rollade is natuurlijk een aardappelpuree of een pompoenpuree. Een cranberrycompote zal het er ook goed bij doen. Heel veel andere bijgerechten kan je vinden op de site onder: Recept zoeken, Categorie: Kerst/bijgerechten. Zoek ze maar eens op.
Ik mocht een fles Pinot Noir van Pays d’Oc ontvangen, deze paste prima bij de kalkoen.
Vraag jouw slijter welke wijn je het beste kunt serveren bij dit gerecht.
Extra nodig: ovenschaal, slagerstouw, cocktailprikkers, huishoudfolie, aluminiumfolie en vleesthermometer.