Heerlijke balletjes met lekker veel kruiden en specerijen erin en daarbij nog een rokerige paprikasaus, dit wil je proberen. Maak daarom snel deze gekruide gehaktballetjes met Romesco saus en laat mij weten wat jij ervan vond. Midden-Oosterse gehaktballetjes met een Spaanse Romesco saus is een lekkere combinatie.
Gehakt*
Als je het echt Midden-Oosters wilt houden, dan gebruik je lamsgehakt. Lamsgehakt vind je tegenwoordig wel bij de grotere supermarkten en anders koop je het bij een Turkse slager of online. Dit gehakt heb ik trouwens bij Beef&Steak besteld.
Je kunt ook runder-, half-om-half of kipgehakt nemen voor deze balletjes. Wat jou maar lekker lijkt. Denk er wel om dat rundergehakt iets droger kan worden, omdat dit vlees wat magerder is dan de andere soorten gehakt.
Midden-Oosterse smaken
Sinds Yotam Ottolenghi de Midden-Oosterse keuken op de kaart heeft gezet, is deze ontzettend populair geworden. Ik ben gek op de Midden-Oosterse smaken, vooral door het gebruik van verse kruiden en de diverse specerijen. Zo zijn komijn en koriander typische smaakmakers uit deze keuken. En door Yotam zijn producten zoals granaatappelmelasse, za’atar, tahin, hummus, ingelegde citroenen, dukkah, etc. goed verkrijgbaar in de supermarkten.
Gerechten uit Israel, Syrie, Libanon en Turkije vallen onder de Midden-Oosterse keuken. Maar al deze landen hebben natuurlijk hun eigen specifieke gerechten. Klassiekers uit deze keuken zijn o.a. hummus, pide, flatbread, tabouleh, köfte, labneh, fattoush en kisir salade en falafel.
Romesco
De Spaanse Romesco saus wordt gemaakt van geroosterde paprika’s, rode peper, knoflook, gerookte amandelen, sherryazijn, gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en olijfolie.
Ik had nog wat saus over van deze geroosterde prei en daarom heb ik de saus nu gebruikt bij de gehaktballetjes.
Mocht jij ook nog saus overhouden, dan is dit lekker bij gegrild vlees, kip of vis. Maar de saus past ook goed bij gegrilde groenten of aardappeltjes.
Je kunt het ook nog gebruiken op een sandwich of bij een borrelplank.
Het recept voor de Romesco saus vind je hier.
Je kunt er ook de Midden-Oosterse Muhammara paprikadip bij maken, die lijkt een klein beetje op de Romesco.
Dave Lubeck
augustus 21, 2022 @ 5:42 am
Ik ben niet dik op romescosaus . Wat voor Dipsaus Jan je hier ook bij eten ? Mag best oosters zijn ook .
Hanneke de Jonge
augustus 22, 2022 @ 10:13 am
Hoi Dave, je kunt de muhammara dip erbij maken, zoals boven in het recept vermeld. Of een lekkere zelfgemaakte aioli is natuurlijk ook heerlijk. Als je op de site gaat zoeken onder sauzen/dips vind je nog veel meer lekkere recepten. Hoop dat je hier iets aan hebt. Mvg, Hanneke