Dit Catalaanse gerecht van gehaktballetjes in pikante tomatensaus oftewel Boles de Picolat, is een populaire klassieker onder de tapasgerechten. Deze klassieker mag op geen enkel tapasmenu ontbreken. Een droge sherry past goed als drankje bij dit gerecht.
Het meest typische recept uit de Catalaanse keuken is dit gerecht met gehaktballetjes gemaakt van varkens- en rundergehakt, verrijkt met knoflook en peterselie. Jet is ontzettend populair omdat het voedzaam is en het voordeel heeft dat het de dag ervoor kan worden bereid.
Gehaktballetjes
Catalaanse gehaktballetjes, in het zuidwesten van Frankrijk bekend als Boules de Picolat, zijn het perfecte troostvoedsel. Hartige gehaktballetjes van varkensvlees en rundvlees sudderen in een tomatensaus rijk aan groene olijven. Geserveerd met gekookte aardappelen zijn ze een van onze favoriete maaltijden.
Het is super eenvoudig om dit recept voor Catalaanse gehaktballen te bereiden. Bak de gehaktballetjes en laat ze dan in de rijke saus sudderen.
Ze zijn zeer vriesvriendelijk. Maak daarom een dubbele batch en vries de helft in. Dan kan je later nog een keer genieten van dit heerlijke gerecht.
Catalaanse Gehaktballen zijn betaalbaar. Omdat je kunt variëren met het vlees en de soorten bonen die je gebruikt, kan je dit recept aanpassen aan wat je in huis hebt of wat binnen je budget past.
Gehakt
Je kunt half-om-half gehakt gebruiken, maar lekkerder is om rundergehakt en varkensgehakt zelf te mengen. Varkensgehakt vind je niet in de supermarkt, ga hiervoor naar de slager.
Sommige mensen maken worstgehaktballetjes, of je kunt kipgehakt gebruiken.
Als je de balletjes gemaakt hebt, rol ze dan door voldoende bloem zodat ze licht bedekt zijn.
Tomaten
Als je dit gerecht zomers maakt zijn verse rijpe tomaten de beste optie. Zo niet neem dan gepelde tomaten of tomatenblokjes uit blik.
Erbij
Wat serveer je bij deze gehaktballen?
Als tapas serveer je ze zonder iets erbij. Maar als maaltijd kan je er gekookte rijst, aardappelen of pasta bij serveren.
Nog meer balletjes:
Gehaktballetjes in Maleisische currysaus met pilafrijst
Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Zweedse balletjes
Gehaktballetjes met mozzarella en zongedroogde tomaatjes
Pittige gehaktballetjes
Stroganoff gehaktballetjes met rijst
Italiaanse gehaktballetjes – Polpette della Nonna
Gehaktballetjes in cranberrysaus
Kipgehaktballetjes met courgette
Pistoletje Indische kipgehaktballetjes
Tips:
De gehaktballetjes zijn prima in te vriezen. Eenmaal gekookt, laat je het volledig afkoelen. Bewaar het vervolgens in maaltijdporties in zakken met ritssluiting of diepvriescontainers. Bewaar maximaal 2 maanden in de vriezer. Ontdooien in de koelkast voordat u het opnieuw opwarmt.
In plaats van verse tomaten kan je gepelde tomaten uit blik nemen.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.