Deze gegrilde pompoenplakken met feta en cranberries is een lekker vegetarisch voorgerecht of bijgerecht. Ik de pompoenplakken in een pan gebakken, maar je kunt ze ook op een ovenplaat in de oven grillen op 190˚C (draai ze dan wel een keer om). Vooral door de boter en de kruiden, krijgt het een lekkere smaak. Ik noem het pompoenplakken, maar tegenwoordig noemen ze het pompoensteaks, kan ook natuurlijk.
Pompoen
Ik ben dol op pompoen en daarom kan je heel veel pompoenrecepten vinden op de site.
Pompoen is niet alleen heel erg lekker en een veelzijdige groente, het is ook nog eens supergezond. Het zit vol met vezels en vitamines, bevat weinig calorieën en veel vezels. Heel goed voor de spijsvertering.
Pompoenen zijn goed voor vegetariërs en veganisten, er zit namelijk heel veel ijzer in deze groente. Onder niet-vleeseters is de pompoen daarom zo populair.
Pompoen zijn redelijk goedkoop en dat is wel fijn in deze dure tijden. Koop wel een hele pompoen en niet de voorgesneden stukjes uit de supermarkt.
En pompoenen zijn lang houdbaar. Dus als ze in de aanbieding zijn, kan je er een paar kopen en later gebruiken. Bewaar ze wel op een koele droge plek.
Tips:
Hoe je pompoenen het beste kunt schillen en snijden, lees je hier.
De rest van de pompoen kan je voor andere gerechten gebruiken (ik heb deze in kleine blokjes gesneden, even geblancheerd en ingevroren). Altijd handig om in de vriezer te hebben voor bijvoorbeeld in een pompoencake, smoothie of soep.
In plaats van cranberry’s kan je ook rozijnen nemen en de granaatappelsiroop kan je vervangen door balsamico of rode wijnazijn.
Dukkah* is een specerijen notenmix wat oorspronkelijk uit Egypte komt. Het is tegenwoordig in de meeste supermarkten te koop maar je kunt dit heel makkelijk zelf maken. Het recept van dukkah kan je hier vinden.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Petra
november 6, 2023 @ 3:13 pm
Dank voor het recept, ik wil het graag over paar dagen gaan proberen als (een van de) bijgerecht bij langzaam gegaard buikspek in de oven. Mijn vraag is of ik het een paar uur van te voren kan maken en dan op moment supreme pas de laatste afwerking (feta etc) kan doen.
Hanneke de Jonge
november 7, 2023 @ 8:15 am
Hallo Petra, ja hoor je kunt dit gerecht heel goed van te voren alvast klaarmaken en dan vlak voor het serveren afwerken. Laat je me weten hoe het gesmaakt heeft?
Groetjes, Hanneke