Een heerlijke manier om deze typische Griekse kaas te serveren! Een blok feta gebakken tot het zacht is en besprenkeld met olijfolie, honing en gegarneerd met tijm en chilivlokken. De combinatie van zout, zoet, kruidig en met een vleugje pit is absoluut geweldig. Deze verslavende gebakken fetakaas met honing en tijm zit boordevol smaak. Het is klaar in ongeveer 20 minuten, met slechts een paar minuten voorbereidingstijd. Serveer het als borrelhap, voorgerecht of bij het dessert voor een show-stopping dessert dat zowel hartig als zoet is! Er is echt niets ingewikkelds aan dit recept. Het enige wat je nodig hebt zijn je simpele ingrediënten en een beetje tijd in de oven.
Feta
Ik ben de laatste tijd helemaal weg van feta. Het is zo’n bevredigende kaas: zout, romig en stevig maar toch zacht. En in dit recept staat de feta centraal. Alles waar ik van hou komt in de spotlights, terwijl de smaken worden versterkt door de zoete honing, aardse tijm en zijdezachte olijfolie. De feta is heel zacht en romig als hij uit de oven komt.
Dit is een van mijn favoriete manieren om feta te serveren Door het te bakken en vervolgens met honing te besprenkelen, krijg je een mooie karamelisatie in de oven.
Hoewel het geen erg smeltende kaas is, wordt feta heerlijk zacht en een beetje romig als het opwarmt, waardoor het perfect is om op pita, crackers of sneetjes stokbrood te smeren. Je kunt het ook gewoon met een lepel opscheppen!
Voor het beste resultaat gebruik je een goede kwaliteit fetakaas. Gebruik altijd Griekse feta die gemaakt is van schapenmelk of een combinatie van schapen- en geitenmelk. De smaak en textuur zijn onverslaanbaar. Een rechthoekig stuk feta, ongeveer 1 centimeter dik, is perfect voor dit recept.
Als je tijd hebt, raad ik aan om de feta 30-45 minuten op kamertemperatuur te laten staan voordat je hem bakt. Als hij net uit de koelkast komt, heeft hij misschien meer tijd nodig om op te warmen.
Honing
Ik raad ook aan om, indien mogelijk, honing van goede kwaliteit te gebruiken. Ik heb acacia honing van PureHoney gebruikt.
De honing zorgt ervoor dat de feta bruin wordt, dus zorg ervoor dat de honing de hele bovenkant bedekt. De geroosterde honing verliest iets van zijn zoetheid tijdens het karamelliseren, dus zorg ervoor dat u er een beetje honing overheen giet nadat het uit de oven komt.
Olijfolie
De hoeveelheid olie die je hiervoor gebruikt, hangt af van de grootte van jouw ovenschaal.
Hoewel extra vergine olijfolie hier wel zal werken, gebruik ik liever een fijnere met fruitige en/of peperige tonen. Je hebt alleen een beetje olijfolie nodig om over de feta te strijken en om je schaal mee in te vetten.
Nog meer feta
Als je van recepten met feta houdt, denk ik dat je deze ook lekker zult vinden:
- Flatbreadtosti met groene asperges en feta
- Turkse feta yoghurtdip Haydari
- Pinsa met blauwe bessen, feta en ui
Tips:
- Ik gebruikte een schaaltje van 15 x 20 cm, die niet veel ruimte overlaat. Het doel is dat de olie de bovenkant en de zijkanten bedekt, met slechts een klein beetje overtollige olie op de bodem.
- Serveer de feta te in de schaal waarin je hem bakt. Als je hem probeert over te brengen naar een serveerschaal, zal hij waarschijnlijk uit elkaar vallen. De feta is vrij delicaat na het bakken.
- Dit is het lekkerst als je het kort na het maken eet, de feta wordt weer stevig als het afkoelt.
- Serveer er pita-, naan- of stokbrood, geroosterd en in punten gesneden.
- Chilivlokken: Ik hou van een beetje pit in voorgerechten die feta en honing combineren. Je kunt er zoveel of zo weinig aan toevoegen als je wilt.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.