Wie kent ze niet, de bekende Amerikaanse Fried chicken oftewel gefrituurde kip. Niet echt gezond, maar ja af en toe zondigen moet kunnen.
Ik heb voor deze fried chicken kipkluifjes – of ook wel kipdrummets genoemd – genomen omdat ik dit een lekker stukje kip vind. Omdat ik regelmatig naar Amerika geweest ben, komen hier geregeld ‘Amerikaanse’ gerechten voorbij, zo ook deze fried chicken.
Er zijn verschillende manieren om fried chicken te maken, vaak worden ze ‘gemarineerd’ in karnemelk of in een zogenaamde brine (pekelwater). Ik heb als experiment een combinatie van deze twee gemaakt. Dus karnemelk met daarin zout en lekker veel knoflook en tijm. Twee vliegen in een klap! En lekker dat ze geworden zijn. Het is een heerlijke snack voor bij de borrel of aan de buis.
Fried chicken
Leer hoe je perfecte gefrituurde kip maakt met de knapperigste, meest smaakvolle buitenkant en sappig vlees van binnen.
Als het op kip aankomt, is er niets lekkerder dan een sappig, knapperig stukje goed gefrituurd kip waarbij jij je vingers kunt aflikken. Het lijkt misschien spannend om je eigen kip te frituren, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig en het is veel lekkerder dan de fastfood-gefrituurde kip. Als je een thermometer voor de olie en een timer hebt, kan je thuis fried chicken bereiden. Als je ooit je eigen gefrituurde kip hebt willen maken, is dit het moment om het te proberen!
Maken
Ik heb voor dit gerecht kipkluifjes genomen, omdat deze sneller gaar zijn dan kipdrumsticks.
Een gemiddeld kipkluifje moet 10 minuten gefrituurd worden. Elk stuk kip zal echter anders zijn, dus zorg ervoor dat je elk stuk kip frituurt tot een kerntemperatuur van 72°C.
Allereerst ga je een natte pekel/marinade maken van karnemelk met de ui, knoflook, zout en tijm. Leg de kipkluifjes hierin en laat minimaal drie uur marineren in de koelkast.
Een van de uitdagingen waarmee mensen worden geconfronteerd bij het maken van gebakken kip is dat hun knapperige laagje eraf valt. Er zijn meestal een paar redenen waarom dit gebeurt. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat de bloem er niet af valt.
Zorg ervoor dat u bij het coaten van de kip de overtollige karnemelk en de overtollige bloem afklopt.
Geef je kip een zacht klopje nadat je hem met het bloemmengsel hebt bedekt, om er zeker van te zijn dat de bloem aan de karnemelk blijft plakken.
Zorg ervoor dat je pan niet te vol raakt en dat de kipkluifjes elkaar niet raken in de pan. niet
Draai de kluifjes slechts één keer om tijdens het frituren. Hoe meer je met je kip bezig bent, hoe groter de kans dat je een deel van de knapperige laag eraf gaat.
Tips:
Plantaardige olie is de olie om te frituren. Het heeft een hoog rookpunt en kan, eenmaal gebruikt om te frituren, opnieuw worden gebruikt.
De beste temperatuur om kip te frituren is 170˚C
Gefrituurde kip is het lekkerst als deze vers is en het vel nog knapperig is.
Restjes blijven echter 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Het vel zal niet zo krokant zijn als je het opnieuw verwarmt.
Wil je echt een smaak explosie? Maak dan ook even deze saus er bij 😉 Aioli saus. En dan morgen maar weer aan de lijn.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.