Champorado is een zoete rijstpudding gemaakt met cacao, hiervoor wordt een soort paprijst gebruikt. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Mexico, maar is overgewaaid naar de Filipijnen. Ik heb hiervoor geen rijst maar tarwekorrels voor gebruikt. Deze Filipijnse chocolade rijstpudding Champorado is lekker als ontbijt of als een warm toetje voor koude dagen.

 

Champorado

 

Een Filipijnse zoete pap gemaakt van cacao en een soort kleefrijst, geserveerd met die lekkere zoete gecondenseerde melk. Champorado is de ultieme ontbijttraktatie! Deze Filipijnse rijstepap is eenvoudig en te maken met slechts vijf ingrediënten is het een heerlijke rijstepap met een intense chocoladesmaak. Een gegarandeerd succes bij zowel kinderen als volwassenen!
Als deze rijke chocoladeachtige rijstepap of -pudding je ’s ochtends niet wakker maakt, dan weet ik niet. Je kunt het ook als middagsnack serveren voor een energie boost.

 

Hoewel het zijn oorsprong vindt in de Mexicaanse Champurrado, heeft de Filipijnse versie zich aangepast aan Chinese invloeden. Het huidige recept gebruikt kleefrijst in plaats van maïs masa, zoals zijn Spaanse tegenhanger.
De chocoladepap wordt traditioneel geserveerd als ontbijt of middagsnack met gezouten vis of tuyo om de zoetheid in evenwicht te brengen met zout.
Meestal wordt Champorado op de Filippijnen gegeten samen met gebakken tuyo, dat wil zeggen gedroogde gezouten vis. De gedroogde gezouten vis wordt meestal in stukjes versnipperd en bovenop de Champorado toegevoegd, wat een contrast geeft met de zoetheid van Champorado. Het lijkt mij een vreemde combinatie.

 

Er is een bepaalde manier waarop ik van mijn Champorado geniet. Ik vind het echt lekker met veel gecondenseerde melk. Maar ik meng het niet zoals anderen dat normaal doen. Voorzichtig probeer ik de Champorado en wat gecondenseerde melk met een lepel op te scheppen zodat ze niet mengen.

Doe de rijst samen met het water en snufje zout in een pan. Breng aan de kook op hoog vuur en zet het vuur lager zodra het water kookt. Laat dit 10 minuten koken. -- Voeg dan de cacaopoeder en suiker toe, leg een deksel op de pan en laat ongeveer 10-15 minuten koken tot de tarwe of rijst zacht geworden is. Wel af en toe roeren. -- Serveer warm in een schaaltje en giet er een flinke scheut gecondenseerde melk over.

 

Tips:

 

Giet er de gecondenseerde melk over voor een vleugje romigheid.

Ik heb tarwekorrels gebruik om dit te maken, maar je kunt het beste dessertrijst of anders risottorijst gebruiken.

Vind je de pap niet zoet genoeg, voeg dan nog wat suiker toe. Maar pas op, de gecondenseerde melk is ook al erg zoet.

Laat de restjes volledig afkoelen en doe ze in een bakje met een goed sluitend deksel. Bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.
Verwarm in een pan op middelhoog vuur tot het volledig is opgewarmd, onder regelmatig roeren. Voeg indien nodig een scheutje water of melk toe als het te droog wordt.

Ook zo dol op nagerechten met rijst? Probeer dan ook eens deze heerlijke Rijstepap met koffie en vanille of Zwarte rijstpudding met kokosmelk.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Filipijnse chocolade rijstpudding Champorado: