Ik ben weer eens bij mijn favoriete Turkse supermarkt geweest in een stad bij ons in de buurt. Ten eerste heb ik bloedsinaasappels gekocht daar, die trouwens helemaal niet duur waren. En ook nog echte feta, olijven, platbrood en nog veel meer lekkers. Thuisgekomen kreeg ik honger en bij het uitpakken van de boodschappen ontstond het idee voor dit gerecht. Heerlijke warme zachte feta met bloedsinaasappels en olijven uit de oven, geserveerd met warm platbrood. Nou onze lunch is nog nooit zo lekker geweest.
En dit gerecht is ook heerlijk als borrelhapje of voorgerecht.
Feta
Manlief roept altijd dat hij niet van feta houdt, maar ik kan je verklappen dat hij heeft zitten smullen. Als de feta warm en zacht uit de oven komt, is toch wel heel erg lekker en smeuïg. Zo lekker zelfs dat iemand die zegt dat hij het niet lekker vindt, er heerlijk van heeft zitten smullen.
Koop wel een echte feta en niet een plak witte kaas die je zo vaak in de supermarkten zit liggen. Feta is een Griekse kaas die gemaakt wordt van schapenmelk en soms ook van geitenmelk. De witte kazen zijn meestal gemaakt van koemelk en daardoor iets goedkoper.
Bloedsinaasappelen
Omdat het nu de tijd van bloedsinaasappelen is, heb ik ze snel gekocht voordat ze niet meer in de winkel liggen. Bloedsinaasappelen zijn deels of helemaal rood vanbinnen. Ze zijn een tikkie frisser en zuurder dan de gewone sinaasappelen. En het is een perfecte combinatie met het zoute van de feta en de olijven.
Olie**
Ik mocht een flesje huttentutolie ontvangen om uit te proberen. Het is – net zoals koolzaadolie – het Nederlandse alternatief voor olijfolie. De olie wordt eigenlijk al eeuwenlang verbouwd in ons land, maar nu is hij weer in opkomst. Een gekke naam voor een heerlijke olie.
De olie is komt van het oude, bloemrijke gewas huttentut dat na persing van de zaden een veelzijdige olie geeft met een nootachtig en frisse groene smaak.
Het huttentut gewas bevat hoogwaardige voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren en antioxidanten. Het meest geliefd is huttentut door bijen vanwege de hoeveelheid nectar die de bloem levert. Met zijn magnetische aantrekkingskracht op alle insecten, zorgt de huttentutplant voor een enorme toename in de biodiversiteit. En dat is weer goed voor het land. Wil je meer over deze olie weten, kijk dan op de site van Land van Ons.
De olie is heerlijk door salades, pastagerechten, of heel puur op stukje stokbrood en zeker in dit gerecht.
Tips:
Pul biber* zijn gedroogde rode pepervlokken. Je vindt dit in een Turkse winkel.
Je kunt het eventueel vervangen door chilivlokken, maar pas op …. die zijn een stuk pittiger dan de pul biber.