Escabeche van witvis is een gerecht dat doorgaans bestaat uit een schotel van gepocheerde of gebakken vis, dat voor het opdienen wordt gemarineerd in een zuur mengsel. Deze zure marinade is meestal azijn, maar kan ook bestaan uit het sap van citrusvruchten. Het marineren gebeurt (gedurende een of meer nachten) in de koelkast. Het gerecht wordt dan ook meestal koud geserveerd.
Escabeche is gebruikelijk in de Peruaanse, Puerto Ricaanse, Mexicaanse, Panamese en Spaanse keuken en populair in zowel de Portugese als de Provençaalse keuken.
Er zijn veel versies van escabeche in de omloop. Deze versie die we hier hebben is waarschijnlijk de meest eenvoudige van allemaal. De smaak zal echter niet zo simpel zijn als het lijkt, want dit recept bevat alle goede smaken.
Je moet escabeche niet te verwarren met ceviche, een Zuid-Amerikaanse favoriet die gebruik maakt van rauwe vis.
De perfecte combinatie van zoet en zuur – de escabeche – is een populair gerecht onder families die samenkomen. Ten eerste zorgt zijn warme en zomerse uitstraling ervoor dat je ogen er meteen op gericht zijn op de eettafel. De pittige en heldere smaak wordt nog verder naar voren gebracht door de uitgesproken smaken van azijn en citrusvruchten. Escabeche van witvis is een heerlijk gerecht, en ook nog eens niet te moeilijk te bereiden!
Wat is escabeche?
Omdat het een zoetzuur gerecht is, zou je denken dat escabeche zijn thuis vond in Chinese restaurants, naast maaltijden als zoetzuur varkensvlees of oranje kip. Dat is echter helemaal niet het geval! Escabeche heeft eigenlijk sporen naar Spanje en Latijns-Amerika.
Je kunt ervoor kiezen om voor dit recept vlees of vis te gebruiken, maar velen, zo niet de meeste, kiezen voor het laatste. Het belangrijkste is om te kiezen welk soort vis je wilt gebruiken.
Vis
Gebruik een vis met stevig vlees, dit is een van de weinige vereisten voor dit gerecht. Zorg er ook voor dat de vis super vers is.
Je kunt zeebaars, dorade, kabeljauw, zeewolf of koolvis gebruiken hiervoor.
Maken
Hoewel koken met vis voor sommigen een lastige opgave kan zijn, is het maken van escabeche met vis eigenlijk vrij eenvoudig!
Begin met het voorbereiden van al uw ingrediënten. Het hele recept vind je hieronder.
Andere heerlijke visrecepten
Op zoek naar meer manieren om thuis van vis te genieten? Hier zijn een paar favorieten van mij:
Wijting met citroen, olijven en kappertjes
Kabeljauw met gyroskruiden uit de airfryer
Zalm met groene kruidenkorst
Hele dorade met tomaten en basilicum
Kabeljauw ceviche
Hele zalm in folie van de barbecue
Gekonfijte zalm met escabeche van groente
Tips:
Zeewierpoeder* kan je zelf maken door norivellen fijn te malen in een keukenmachine.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.