Ben je dol op doperwten dan is deze simpele erwtensalade met geitenkaas echt iets voor jou. Deze lente salade met geitenkaas parels is een levendig saladerecept, gezond, voedzaam en boordevol producten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Binnen een mum van tijd klaar, de perfecte salade voor het voorjaar en de zomer.
Het is een snelle en simpele salade die een feestmaal is! Het ziet er zo simpel uit, maar is absoluut verrukkelijk, met de juiste balans van zoete, scherpe en verfrissende smaken.

Erwtensalade met geitenkaas

 

Ingrediënten

 

Doperwten. Als je in het seizoen bent, kun je verse erwten van de groenteboer gebruiken, deze blancheren en volledig laten afkoelen voordat je ze gebruikt. Anders werken diepvrieserwten ook prima. Vermijd echter erwten uit blik die te gaar zijn en niet geschikt voor dit recept.
Gebruik koude erwten. Of u ze nu vers of bevroren gebruikt, je moet ze koken/ blancheren. Wanneer ze gekookte zijn, dompel je ze in een grote kom gevuld met koud water en ijs om het koken te stoppen en hun heldergroene tint te behouden.

Geitenkaas. Elke soort geitenkaas kan, maar je zoekt hier een frisse en romige geitenkaas. Ik heb geitenkaas parels gebruikt.

Frisse munt. Erwten en munt zijn een geweldige combinatie. Gebruik zoveel mogelijk verse munt! Er is nooit te veel verse munt voor dit salade recept. Hoe meer je toevoegt, hoe meer verfrissende smaken je krijgt. Ik raad ook aan om ze grof te hakken om ze gelijkmatig in de salade te verdelen (je kunt de mooie blaadjes bewaren voor decoratie bij het serveren).

Rode ui. Het kan net zo goed worden vervangen door sjalotten voor subtielere smaken. Pas de hoeveelheid naar wens aan, maximaal een halve ui of 2 kleine sjalotjes. Ik heb ook een versie geprobeerd met fijngesneden lente-uitjes.

Zadenmix, ik heb voor de knapperigheid een zadenmix gebruikt. Je kunt ook pompoenpitten,
pijnboompitten of gehakte noten gebruiken.
Laat dit niet achterwege. Een eenvoudig detail dat wat knapperigheid aan de salade toevoegt dat elke hap absoluut onweerstaanbaar maakt.

 

Dressing

 

Als het gaat om het mengen van alle ingrediënten, is het de bedoeling om de smaken subtiel te versterken met slechts een klein beetje olijfolie en citroensap (waaraan ik een beetje pittige saus heb toegevoegd). Gebruik zoveel of weinig van de pittige saus als jij lekker vindt.
Een zware dressing op mayonaise basis zou te overweldigend zijn. Soms is eenvoud het beste!

 

Meer groene salades:

 

Groene salade met ei en dragondressing
Salade van courgettelinten
Salade met asperges, feta en dille
Preisalade met macadamianoten en dragon
Groene kruiden salade met burrata
Buddha bowl van groene groenten

 

Tips:

 

Van tevoren te maken. Bewaar de salade ingrediënten en de vinaigrette apart en stel de salade vlak voor het serveren samen. Ik raad ook aan om de verse munt vlak voor het serveren toe te voegen om de heldergroene kleur en de verfrissende smaak te behouden.

Serveer de salade eventueel met wat stukjes koude gerookte zalm om de maaltijd compleet te maken.

Het recept voor ingemaakte rode uienringen* vind je hier.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Erwtensalade met geitenkaas: