Tussen de knapperige laagjes filodeeg schuilt een geurig gebakken gehaktmengsel met baharat gekruid. Deze Egyptische filotaart met gehakt wordt ook wel Egyptische goulash genoemd. Maar het niets te maken heeft met het vleesgerecht goulash uit het Oostblok.
Laagjes schilferig filodeeg met een verleidelijk gekruid gehaktmengsel ertussen. Als je op zoek bent naar dingen om te maken met filodeeg, dan is dit makkelijke recept een geweldig
idee om te proberen!
Filodeeg
Filodeeg is een populair ingrediënt in de mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Het is gemaakt van ongezuurd, flinterdun deeg en wordt gebruikt in zowel zoete als hartige recepten. Je kunt filodeeg in de meeste supermarkten vinden in de diepvries bij bladerdeeg en taartbodems. Ik gebruik filodeeg om allerlei heerlijke gerechten te maken, zoals Baklava en Filotaart met peer en pecannoten. En hartige gerechten zoals deze Feta filotaart, Hartige Indische filotaart en Kip, artisjok en spinazie met filo.
Het kan lastig zijn om met filodeeg te werken, maar het is makkelijker te gebruiken dan de meeste mensen denken. Filodeeg wordt gemaakt van bloem, water en olie. Het is flinterdun, rijst niet tijdens het bakken en wordt lekker krokant.
Wanneer je met filodeeg werkt, zorg er dan eerst voor dat je het een nacht in de koelkast laat ontdooien. En laat het dan ongeveer een uur op kamertemperatuur komen.
Maar het grootste geheim van het werken met filodeeg, is om de filodeegvellen tussen twee licht vochtige handdoeken te leggen. Dit houdt ze vochtig en voorkomt dat ze breken terwijl je de taart in elkaar zet. Wees ook niet zuinig met het bestrijken van de filo deeglagen met olijfolie, dit is wat helpt om het filodeeg knapperig te bakken!
Erbij
Dit gerecht is op zichzelf al een vullende maaltijd, maar voor een knapperige bite voeg ik er graag een Boerenkoolsalade met tahindressing en feta, Bloemkool couscous met verse kruiden en cranberries of een Arabische wortelsalade aan toe.
Tips:
Baharat kruidenmix* vind je in de grotere supermarkten.
Extra nodig: bakvorm of ovenschaal van ± 22×22 cm en 5-6 cm diep.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.