Een Dutch baby is een luchtige pannenkoek en komt oorspronkelijk uit Amerika. Daar noemen ze het ook wel German pancake, Bismarck of een Dutch puff. Het is iets tussen een pannenkoek, omelet en soufflé in. Het lijkt ook heel erg op de Yorkshire pudding uit Engeland. Een Dutch Baby wordt altijd gebakken in de oven en is een stuk dikker en luchtiger dan onze Hollandse pannenkoek. Het wordt gemaakt van eieren, bloem en melk en wordt meestal als zoet gerecht gegeten. Ik heb een hartige versie gemaakt, namelijk deze Dutch Baby met avocado en gerookte zalm.
In Amerika wordt het vooral als ontbijt of brunch gegeten en zelfs als nagerecht.
Eet het zoet met poedersuiker en vers fruit of een compote van fruit.
Of eet het hartig met bijvoorbeeld rauwe ham en een gebakken ei of gebakken ontbijtspek en geraspte kaas.
Gebruik een ovenvaste koekenpan (24 cm) , een gietijzeren pan, een kleine ovenschaal of bakblik voor dit gerecht.
Open de oven niet tijdens het bakken, anders zakt de dutch baby in. Ik heb dat stiekem toch gedaan en het gevolg is dat hij inderdaad niet zo mooie gerezen was (foei). Volgende keer dus mijn nieuwsgierigheid bedwingen en niet meer kijken in de oven Han!
Pannenkoekjes
En deze Luchtige havermoutpannenkoekjes met kersen zijn ook niet te versmaden.